Bojan Šumonja izlaže u Klovićevim dvorima

Bojan Šumonja (Neven LAZAREVIĆ)
Bojan Šumonja (Neven LAZAREVIĆ)

U zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori sutra će se u 19 sati otvoriti izložba istaknutog istarskog umjetnika Bojana Šumonje "Postojanost slikanja (retrospektiva 1990- 2015.)". Izložba je ostvarena u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti Istre, njen je kustos Mladen Lučić, a ostat će otvorena do 15. studenog.

Ovom izložbom Bojana Šumonje Muzej suvremene umjetnosti Istre, u skladu sa svojim programskim načelima, nastavlja s godišnjim predstavljanjem po jedne retrospektivne izložbe značajnih istarskih umjetnika srednje generacije. Primarna namjera tih izložbi je upoznati, prvenstveno mlađu publiku, sa stvaralaštvom koje je kreiralo istarsku suvremenu likovnu scenu, a do sada su predstavljeni sažeti opusi Erosa Čakića, Egidia Buducina, Roberta Paulette i Đanina Božića, s naglaskom na recentne radove tih umjetnika.

Bojan Šumonja generacijski je blizak navedenim autorima, a izložba "Postojanost slikanja (Retrospektiva 1990. – 2015.)" predstavlja presjek njegova rada u zadnjih 25 godina, odnosno razdoblje od četvrt stoljeća intenzivnog slikarskog stvaralaštva.

Premda po naobrazbi akademski kipar (diplomirao je kiparstvo na Accademia dell' Belle Arti u Veneciji 1984. godine), Šumonja se već tijekom studija opredjeljuje za slikarski poziv, pa će se skulptura u njegovom opusu pojavljivati uglavnom rijetko i sporadično, skicozno ili kao projekt - maketa. Slično je i s drugim  medijima kojima se povremeno bavio (instalacija, video, hologrami), no Šumonju se prvenstveno percipira i tumači kao slikara, što on cijelim svojim bićem i jest. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter