Bojan Krota novi "humski župan na leto dan"

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Bojan Krota iz Erkovčići novi je humski župan na leto dan. Obilježavajući Dan Huma- najmanjeg grada na svijetu, jedanaest sudaca novog župana izabralo je po staroj užanci, uz pomoć Boga i raboša.

Javno glasovanje, urezivanjem crta kosirom u raboš, drvenu palicu, u svojevrsnoj pučkoj predstavi na izvornom dijalektu, nasmijalo je posjetitelje.

Novom županu tek su 24 godine, ali je spremno preuzeo župansku palicu i ključeve Polače i obećao da će u svom jednogodišnjem mandatu "sa dela delat pu stuarih užancah". Homjani - žitelji okolnih sela, te grašćaki - građani Huma, svoga župana izabiru po prastarom hrvatskom običaju, obnovljenom prije 38 godina.

U sklopu humske fešte već su tradicionalno nastupili članovi limene glazbe ŽKUD-a "Renato Pernić" iz Roča. U gradskoj loži zapjevala je muška klapa Boškarin i zasvirali su Sovinjski gunjci, a zabava je nastavljena plesom pod "kostanje" uz grupu "Provin band.

Za mlađe posjetitelje na istočnom ulazu u Hum organiziran je techno party Minority connection vol. 10, " The final edition" na kojem su se za dobru atmosferu pobrinuli poznati hrvatski i strani DJ-i.

U petak navečer uoči Dana Huma, održana je retrospektiva Minority connectiona. Ispod gradske polače otvorena je multimedijalna izložba, održana projekcija slika i video materijala nastalih kroz proteklih deset godina, uz mini floor na maloj bini također uz nastup DJ-a. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter