Bojan i Major Tom postali su nerazdvojni

Rad Nine Ivančić
Rad Nine Ivančić

"Kad je ulični svirač James Bowen pronašao ozlijeđenog mačka sklupčanog u hodniku svoje zgrade, nije ni sanjao koliko će mu se život promijeniti… James nije mogao odoljeti nevjerojatno inteligentnom, ali vrlo bolesnom mačku, kojem je dao ime Bob. Njegovao je i izliječio Boba, a zatim ga poslao neka ide svojim putem, vjerujući da ga više nikad neće vidjeti. No, Bob je imao nešto drugo na pameti…", sadržaj je to engleskog bestsellera "Fantastični mačak Bob". No, gotovo identična priča ovih se dana odvija i u Puli.

Ime dobio po Bowieu

Naime, Puljanin Bojan Župarić pronašao je svog Boba i za sada nije isključeno da njihova priča jednog dana neće izazvati sličnu čitalačku euforiju diljem svijeta.

- Riječ je o pulskom uličnom mačku Major Tom, jer tako sam ga u međuvremenu nazvao po Davidu Bowieju, a ima i jedno oko malo oštećeno i tamnije, zbog neke stare ozljede, pa još više asocira na Bowiea. Počeo je dolaziti u naš dio grada kod srednje ekonomske škole negdje početkom godine, vjerojatno privučen drugim, ženskim macama koje tamo hrani jedna susjeda. Jednog dana, znam da je bilo jako hladno i da je padala kiša, ja sam ga uzeo kod sebe i smjestio u hodnik s grijalicom jer mi ga je bilo žao i tako smo se sprijateljili. Redovno je dolazio na hranu i spavanje, ali je bio i jedini koji se želio i dalje smucati okolo, ispričao nam je Bojan.

Unatrag nekoliko tjedana "njegov" Major Tom došao mu je sa smrskanom nogom, vjerojatno od udarca kakvog vozila. Kada je ugledao "svog" Bojana u dvorištu, Tom mu je prišao i skočio u krilo.

Troškovi 5.500 kuna

- Vidio sam da drži tu nogu u zraku, a očito mu je bilo loše kada je došao k meni po pomoć. Međutim, bio je vikend i dosta kasno tako da sam bezuspješno zvao veterinare. Probdio sam s njim cijelu noć, pokrivao ga krpama i čuvao do jutra, a onda smo otišli na pregled, napravili rtg snimku i utvrdili težak lom potkoljenice i zgloba. Odmah su me uputili u Veterinarsku ambulantu za male životinje Benčić u Pazin, jer da samo oni to mogu sanirati s obzirom na težinu povrede. Primio nas je Igor Benčić. I doista je napravio čuda. Tijekom višestrukog zahvata, ugradio mu je pločice i šipke u nogu, a ja sam mu u stanu spremio jednu sobu gdje mora sada mirovati u mraku. Cure iz "Ruke šapi" posudile su mi i box, a morao sam kupiti i električni raspršivač feromona da bude miran u zatvorenom. Samo zahvat koštao me 5.500 kuna, a još nije gotovo, rekao nam je Bojan.

To je potvrdio i veterinar Benčić koji nam je rekao da nisu niti znali da je riječ o uličnom mačku, jer mi mu sigurno izašli u susret, ali da se Bojan jako dobro brinuo o njemu i smjestio ga upravo po naputku kojeg su mu dali. Mačak nije mogao poželjeti boljeg prijatelja!

- Ne znam hoće li Major Tom ostati kod mene kada ozdravi. To je na njemu. U planu mi je da ga kastriram pa će se onda možda lakše odlučiti ostati kod mene. Ali ako se odluči vratiti na ulicu, ja ću ga pustiti, kaže nam Bojan.

Bojan je i član zatvorene međunarodne književne facebook grupe čiji su se članovi već zainteresirali za njegovu priču i sudbinu Majora Toma. Tako su mu članovi već odlučili pomoći i uplatama pa je dosad prikupio 150 eura, a javila mu se i jedna američka udruga za spašavanje mačaka koja je rekla da će upravo dio prihoda iz jedne akcije prodaje stare robe, koju redovno organiziraju za svoje mace, usmjeriti i za pulskog Majora Toma.

Pomoć Bojanu da izliječi Majora Toma

Svi koji žele pomoći Bojanu Župariću u pokriću nemalih troškova za liječenje Majora Toma mogu to učiniti uplatom u Raiffeisen banci na broj računa HR0324840083206964825. Svaka, pa i najmanja uplata, pomoći će Bojanu i mačku Tomu. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)SadržajVijesti


Podijeli: Facebook Twiter