Bojan Božić iz Umaga najbolji je ovosezonski istarski veleslalomaš

Na startu je bilo nešto manje od 40 takmičara
Na startu je bilo nešto manje od 40 takmičara

Robert Črnjević iz Zaboka pobjednik je Finala kupa Istre u veleslalomu koji se ovog vikenda u sklopu Otvorenog prvenstva Istre u veleslalomu vozio na slovenskom Krvavcu. Črnjević je bio brži za svega 20 stotinki sekunde od Bojana Božića iz Umaga. Božić je međutim, zbrojem bodova svih triju voženih kupskih utrka na Piancavallu, Zoncolanu te Krvavcu, zaslužio titulu najboljeg istarskog skijaša u ovoj sezoni. Obojica su od organizatora utrke, Skijaškog kluba Istra iz Pule, dobila za nagradu vikend skijanje na Krvavcu za svije osobe.

Banjolsko ulje i pazinski pršut

Krvavec je bila destinacija Istrana i to već tradicionalno tijekom prvog vikenda u ožujku kada se na tom, najvećem skijalištu u Sloveniji, održava trodnevna Istarska fešta. Ove su godine na Krvavec opet došli članovi kulturno umjetničkog društva "Mate Balota" iz Raklja te članovi srednjovjekovne udruge Kaštel iz Savičente. Njihovim su nastupima približili Istru Slovencima, iako na Krvavcu već jako dobro poznaju Istrijane. Uz njihov nastup svoje su proizvode prezentirali vinari Andrej Bačac iz Kukurini i Anđelo Brčić iz Brčići kraj Nove Vasi. Istarska ekstradjevičanska maslinova ulja su izložili članovi poljoprivredne udruge Ulika iz Medulina i to Mario Crnobori, Silvano Tanger, Ratko Erlić, Davor Zanini i Željko Gregorinić. Istarske delicije je na stol stavio pazinski Pisinium te Vesna sirevi iz Loborike. Organizatori prezentacije su bile turističke zajednice iz Savičente, Pule, Medulina i Ližnjana.

- Dugo smo pripremali ovogodišnje izdanje Istarske fešte na Krvavcu no, na žalost, naše nastojanje da priredimo pravi spektakl na otvorenom nije uspio onako kako smo si zamislili jer nam se spustila gusta magla praćena olujnim vjetrom i kišom. Zato smo sve morali prebaciti u predvorje hotela Rozka. Očekivali smo više od 600 ljudi, no ipak ih je bilo nešto manje od 300 što nam ukazuje da je naša manifestacija bila interesantna. Već smo krenuli u pripreme za Istarsku feštu na Krvavcu u ožujku 2018. za kada planiramo napraviti još veći event. Nadamo se da će uz Lidiju Bačić iduće godine na Krvavec doći još koja hrvatska zvijezda, rekla je Maja Špadina iz Skijaškog kluba Istra.

Na startu 37 hrabrih skijaša

Utrka veleslaloma se na žalost vozila na nešto izmijenjenoj stazi jer je uoči samog starta magla onemogućavala početak. Unatoč tome, 37 hrabrih natjecatelja iz Istre, Rijeke, Zaboka i Maribora u deset je kategorija izmjerilo snage. Medalje i pehare im je uručio pulski gradonačelnik i saborski zastupnik Boris Miletić.

- Svi vi koji ste danas ovdje, na ovom prekrasnom brdu skijali po ovakvom vremenu ste pobjednici. Hrabro ste se spuštali niz padinu i pokazali da su Istrijani jako dobri skijaši, izjavio je Miletić.

U kategoriji mlađih djevojčica najbolja je bila Ema Božić iz Pule, ispred Laure Černjul iz Višnjana. Kod mlađih dječaka slavio je Marko Bokavšek iz Umaga, koji je bio bolji od Mateja Grossija iz Zagreba i Petra Kranjca iz Rijeke. U kategoriji dječaka Andrea Milohanović iz Pule je bio bolji od Jakova Grossija iz Zagreba. Kod juniorki najbolja je bila Olga Visintin iz Umaga ispred Ivane Peršić iz Rijeke. U kategoriji juniora slavio je Matija Milohanović koji je bio bolji od Dennyja Rojnića iz Barbana. U kategoriji dama zlatno odličje pripalo je Puljanki Tijani Pavelić koja je slavila ispred Sabine Renko Ilić iz Umaga i Sanje Tkalčec iz Pule. U kategoriji seniora slavio je Bojan Božić iz Umaga ispred svojih sugrađana Ivana Štefeka i Davida Celića. Kod veterana najbolji je bio Robert Črnjević iz Zaboka ispred Damira Žigmana također iz Zaboka i Zorana Vorića iz Umaga. I naposljetku u kategoriji starijih veterana prvo mjesto pripalo je Josipu Frankoviću iz Buja, drugo Dubravku Grgiću iz Umaga i treće Silvanu Renku također iz Umaga. Prošlogodišnji apsolutni pobjednik Finala kupa Istre u veleslalomu i ovogodišnji favorit Tomislav Popović nije završio prvu vožnju. Sve u svemu, i ovogodišnja je Istarska fešta na Krvavcu uspjela, a prema riječima organizatora, dogodine nas očekuje još bolja zabava.

Lidija Bačić za kraj fešte

Posebnu pozornost mnogobrojnih gostiju na Krvavcu toga vikenda privukla je hrvatska glazbena zvijezda Lidija Bačić koja je održala besplatni koncert za sve goste. Tijekom dvosatnog repertoara Lidija Bačić je otpjevala svoje pjesme i obrade kojima je doslovce rasplesala i raspjevala cijelu publiku. (Cristian Bruno GALIĆ, snimio Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter