Nakon raka kože, rak dojke je najcešce dijagnosticiran rak u žena u Sjedinjenim Državama, a znanstvenici predlažu šarenu dijetu kao nacin borbe protiv toga karcinoma.
Otprilike pet do deset posto slucaja raka dojke može se povezati s naslijedenim mutacijama gena, ali 85 posto svih karcinoma dojke dogada se u žena koje nemaju oboljelih u obitelji. One obole zbog mutacija koje su posljedica starenja i opcenito života.
Znanstvenici danas provode sve više studija koje ispituju povezanost izmedu onoga što osoba jede i rizika od obolijevanja. Još traju rasprave o tome može li nacin prehrane utjecati na obolijevanje od raka dojke, ali sigurno je da zdrava prehrana pomaže u sprjecavanju debljanja, a to je kljucni cimbenik u sprjecavanju raka dojke, objavio je izraelski list Jerusalem Post.
Listopad je bio "obojan u ružicasto", jer ružicasta vrpca simbolizira borbu protiv raka dojke, ali sad je došlo vrijeme da se život oboja u šareno. Treba jesti voce i povrce raznih boja, a ono ce nam dati hranjive tvari koje možda smanjuju rizik od obolijevanja.
Zeleno: brokula i kelj
Brokula, prepuna nutrijenata poput vitamina C, karotenoida (vitamin A), kalcija i folne kiseline, prava je hrana za održavanje zdravlja. Nove su studije u toj superhrani našle sastojke za koje se vjeruje da se mogu boriti protiv karcinoma. Vjerojatno ne možete pojesti toliko brokule da biste ih dovoljno konzumirali, ali štetiti nece. Važno je da brokulu jedete sirovu ili kratko kuhanu na pari. Kao i sve zeleno lisnato povrce, kelj je izvor zdravlja. Odnedavna se smatra da je djelotvoran u smanjivanju rizika od pet vrsta karcinoma, medu ostalima i karcinoma dojke.
Crveno - rajcice
Likopen je zaslužan za živu boju rajcice, a poznato je da je snažan antioksidans i da ima protuupalna svojstva. Sve su cešce studije koje povecan unos likopena povezuju sa smanjenjem opasnosti od raka dojke. Dakle, jedite rajcicu i crveno voce i povrce.
Ljubicasto: ljubicasti kupus
Kupus je bogat antocijaninima, pigmentom odgovornim za njegovu crvenoljubicastu boju, sposobnim i za borbu protiv karcinoma. On sadržava 36 razlicitih antocijanina, flavonoida sve cešce povezanih s mogucnošcu smanjenja rizika od obolijevanja. Vjeruje se da je dobar za prevenciju karcinoma mjehura, debelog crijeva, prostate i dojke.
Žuto - Sunce
Sunce naravno nije hrana, ali pruža nam jedan sve zanimljiviji nutrijent: vitamin D. Vecina nas zna da taj vitamin topiv u masnoci pomaže u apsorpciji kalcija i daje nam cvrste kosti i zube, ali sve više studija pokazuje da i vitamin D smanjuje opasnost od karcinoma. Americka udruga za istraživanje raka (AACR) nedavno je objavila izvještaj u kojem govori o korelaciji izmedu povecanog unosa vitamina D i smanjenja rizika od obolijevanja od raka dojke.
Smede - orah
U rujnu je u casopisu Prehrana i rak (Nutrition and Cancer) objavljena studija koja kaže da konzumiranje oraha usporava razvoj i rast karcinoma dojke u miševa. Miševi koji su jeli orah 34 dana imali su upola manju stopu obolijevanja od onih miševa koji su dobivali lješnjak. Žene nisu mišice, ali orah doista sadržava omega 3 masne kiseline, antioksidanse i fitosterole, a svi oni smanjuju rizik.
Nešto treba i preskociti
Zasicene i transmasne kiseline: svi znamo da su one loše. jer povecavaju rizik od obolijevanja od raznih bolesti, ponajviše bolesti srca, ali danas ih studije sve više dovode u vezu s povecanim rizikom i od raka dojke.
Alkohol: Americko društvo za borbu protiv raka objavilo je da postoji izravna veza izmedu povecane konzumacije alkohola i povecanja opasnosti od dobivanja raka dojke.
Istraživaci još ne razumiju tu vezu u potpunosti, ali vjeruju da ima veze s metabolizmom alkohola. Kako bilo, iako se još ne zna razlog, zna se da cak i nekoliko pica na dan povecavaju rizik za rak dojke.