Bojama nade protiv stradanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba naziva "Refugiados ano 2010. - Macon" kolumbijske slikarice i magistrice umjetnosti Marije Consuelo Varagas de Speiss otvorena je u vodnjanskoj galeriji El Magazein. Autorica, koja ima kucu za odmor u Vodnjanu, predstavila se recentnijim radovima. O njenom likovnom radu govorila je povjesnicarka umjetnosti Gorka Ostojic Cvajner, dok je za kriticki presjek autoricinih stihova bila zadužena Carla Rotta.

- Tema novijih radova Marije Consuelo Varagas de Speiss dotice se izbjeglica koji napuštaju svoje domove. Autorica je temi prišla na rafiniran, suptilan i delikatan nacin. U slikama Varagas de Speiss vidi se dubina drame njenih likova, strah na njihovim licima i u položaju njihovog tijela - tuga i neuklopljenost. Njene radove krasi izrazit kolorizam, no to su boje nade, a ne stradanja. Možemo slobodno ustvrditi da je covjekoljubivost impregnirana u njeno slikarstvo, zakljucila je Gorka Ostojic Cvajner.

Carla Rotta je napomenula da su pjesme Marije Consuelo Varagas de Speiss poput njenih slikarskih radova pune oblika i formi te da autorica pretace emocije u stihove. Rotta je potom procitala nekoliko autoricinih pjesama na španjolskom i time docarala njihovu muzikalnost.

Varagas de Speiss rodena je 1950. godine u mjestu Cali u Kolumbiji. Obrazovala se na Akademiji lijepih umjetnosti u Hamburgu i Sveucilištu za primijenjene umjetnosti u Becu. Izložba organizirana pod pokroviteljstvom Grada Vodnjana otvorena je do 21. srpnja. (B. VINCEK; snimio S. MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter