Bowie s drugog planeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

David Bowie 8. sijecnja slavi 64. rodendan. Glazbeni, modni i seksualni kameleon, sklon cestom i drasticnom mijenjanju glazbenih stilova i imidža, desetljecima oduševljava kritiku i publiku pokazujuci zorno da se može ostati totalno svoj, bez ikakvih kompromisa, a ipak imati velik uspjeh ne samo kod specijalizirane kritike, vec i kod široke publike.

Život i karijera eksperimentalnog art rockera Davida Bowieja puni su iznenadnih obrata i zacudnih cinjenica. Zanimljivo je da je, iako je u petnaestoj godini u svadi zbog djevojke dobio udarac šakom na kojoj je bio masivni prsten u lijevo oko, što je prouzrocilo trajno oštecenje dubinskog opažanja, kao i teško raspoznavanje boja, postao i istaknuti vizualni umjetnik. A s Georgeom Underwoodom koji ga je udario je unatoc svemu ostao tako dobar prijatelj da mu je ovaj ilustrirao rane albume.

Totalni antikonformist
Glazbenu karijeru Bowie pocinje kao šesnaestogodišnjak 1962. godine u nekoliko blues grupa, nakon kojih se okrece britanskom popu, no sve do 1966. godine njegov rad ostaje gotovo nezapažen u glazbenoj javnosti. Mijenjajuci grupe, mijenjao je i umjetnicka imena dok se napokon nije ustalio kao David Bowie.

Njegov album "Man Of Words, Man Of Music" ne postiže nikakav uspjeh, no na njemu se nalazi danas kultna skladba "Space Oddity". S pratecim bendom u kojem su bili i Marc Bolan i Mick Ronson, David Bowie 1970. godine izdaje znameniti "The Man Who Sold The World" na kojem se prvi put služi zvukom elektricne gitare.

Skandal u tadašnjoj javnosti izaziva njegovo otvoreno priznanje biseksualnosti i homoseksualnosti 1971. godine, prvo u glazbenom svijetu. Prvi je imao hrabrosti baciti rukavicu u lice javnosti i suociti se s posljedicama. Osloboden svih stega, totalni antikonformist boji kosu u crveno i poprima androgini izgled.

Snima konceptualni album "The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars" o ambivalentnom Ziggyju Stardustu, jedan od kljucnih albuma u povijesti rocka. Na albumu je glasom i stavovima utjelovio Ziggya Stardusta, dekadentnu, biseksualnu rock zvijezdu s nekog drugog planeta, koja ga je ucinila zvijezdom na ovom našem planetu.

Bowie nakon toga postaje toliko cijenjen u glazbenim krugovima da mu Lou Reed i Iggy Pop nude da bude producent njihovih tada aktualnih albuma. Uz to, naravno, nalazi vremena i za svoj album "Aladdin Sane" i konacno prvi put dolazi na vrh britanske top liste singlova i albuma.

Nakon ovog zapaženog albuma Bowie se razilazi s pratecim bendom Spiders From Mars i na opce iznenadenje najavljuje prestanak koncertnih aktivnosti. Htio je napisati mjuzikl nadahnut znamenitom Orwellovom "1984-om". No, kako nije mogao dobiti suglasnost od vlasnika autorskih prava, dio napisanih skladbi objavljuje na albumu "Diamond Dogs".

Skidanje u Berlinu
Stalno postavljanje novih standarda i stilizacija, te glazbene i vizualne mijene postaju njegov zaštitni znak. Sljedecim albumom, "Young Americans" (1975.), David Bowie opet radi veliki stilski zaokret, zaokret je i njegov nastup u filmu "Covjek koji je pao na Zemlju", no još veci zaokret radi albumom "Station To Station" na kojem je hladni berlinski robotski zvuk. Na njemu svojim alter ego junacima dodaje i lik Tin White Dukea.

Nadimak Duke prati ga i danas. Suocen s narkotickom krizom i optužbama za nacizam, Bowie se seli u - Berlin. U Njemackoj se uspješno skida s narkotika, pocinje baviti slikarstvom, upoznaje njemacku elektronsku glazbu te ostvaruje suradnju s Brianom Enom. Godine 1979. izdaje posljednji album u suradnji s Brianom Enom (Lodger), cime završava "berlinsku trilogiju".

Još dva prijelomna albuma u nevjerojatnoj karijeri su "Scary Monsters" i "Let's Dance". U studio ponovo ulazi samo radi zajednickog singla "Under Pressure" s grupom Queen.

Strah od infarkta
Bowie potom okuplja hard rock kvartet Tin Machine, snima s njima tri albuma, pa se opet vraca samostalnom radu u kojem je i najuspješniji. Godine 1993. izdaje album "Black Tie White Noise", a zatim na albumu "Outside" iz 1995. godine još jednom obnavlja suradnju s Brianom Enom.

Prateci trend elektronske glazbe, Bowie poseže i za grungeom, ambijentalnom glazbom i novom velikom strašcu, cyber-spaceom. Neki glazbeni kriticari mu spocitavaju da je postao puki sljedbenik novih trendova. Iste godine uvršten je u R&R kucu slavnih.

Njegov Reality Tour bila je najprodavanija turneja 2004. godine, no završila je naprasno 25. lipnja nakon što je Bowie osjetio snažnu bol u grudima tijekom nastupa na Hurricane festivalu u Njemackoj. Ustanovilo se da se radilo o manjem srcanom udaru te je Bowie hitno operiran u Hamburgu. Oporavak je potrajao više od godinu dana.

U lipnju 2008. izdaje kompilaciju "iSELECT", a u veljaci 2006. godine Grammyja za životno djelo. Strah od novog srcanog udara od tada ga drži podalje od pozornica i mikrofona.


Podijeli: Facebook Twiter