"Bogorodica" otputovala u Zagreb

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda skinuli su glavnu oltarnu palu iz buzetske crkve sv. Jurja te je odvezli na restauraciju u Zagreb. Ulje na platnu s oltara impozantnih dimenzija 300 s 400 centimetara, «Bogorodica od Sv. Ružarija», potjece iz 17. stoljeca, kao i oltar koji je vjerojatno u isto vrijeme postavljen. Sredstva za konzervatorsko-restauratorske radove u iznosu od oko 100.000 kuna osiguralo je Ministarstvo kulture. Grad se pobrinuo za montažu i demontažu skele prilikom skidanja i ponovnog postavljanja slike.

Voditelji projekta, viši konzervator restaurator Slobodan Radic te konzervator restaurator Vjeran Potocic, kažu da je slika vecih dimenzija nego što se ocekivalo.

– Pretpostavljali smo da je lucnog oblika, no ona je cetvrtastog i proteže se do bocnih oltarnih pala, rekao je Radic. Sredstvima Ministarstva kulture proteklih je godina restaurirano šest slika iz ciklusa «Cuda sv. Antuna Padovanskog», koji je nastao pocetkom 18. stoljeca i dio je vrijednoga crkvenog inventara Sv. Jurja. Kada se dovrši restauracija glavne oltarne pale, preostat ce još sanacija samo bocne.

U ponedjeljak pocinje sanacija krova koji prokišnjava. Zahvat ce se takoder financirati namjenskim sredstvima Ministarstva, ukljucit ce se i župni ured, a manjim ce se dijelom sufinancirati i sredstvima gradskog proracuna. Na javnom nadmetanju za izvodaca je izabrana tvrtka Macuka iz Sv. Petra u Šumi, a vrijednost investicije je oko 300.000 kuna.

Hrvatski restauratorski zavod na inicijativu resornog gradskog odjela planira nastaviti s radovima u starogradskoj crkvi te je na natjecaj resornog ministarstva, za programe zaštite i ocuvanja kulturnih dobara u iducoj godini, kandidirao projekt konstruktivne sanacije svodne konstrukcije. Vlaga je uzrokovala pukotine i odvajanje žbukanih slojeva, a na nekim mjestima otpali su cijeli komadi svoda.


Podijeli: Facebook Twiter