"Bogohulna" oporba napala proracun

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sjednici Gradskog vijeca najviše je rasprave, ocekivano, bilo oko izvještaja izvršenja prošlogodišnjeg proracuna te programa izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture, ali i "dijeljenja" Gradskog kupališta Stoja da bi se iznova dio tog kupališta ponudio u koncesiju na javnom natjecaju, nakon što na prvom nije bilo ponuda.

Grad je prošlu godinu financijski okoncao s 289,3 milijuna prihoda te 283 milijuna kuna rashoda, odnosno 6,3 milijuna plusa. Medutim, viškom na racunu Grad ce pokriti dio negativnog poslovanja u 2010. godini koja je okoncana s minusom od 18,3 milijuna kuna pa se u ovogodišnji proracun prebacuje minus od oko 12 milijuna. Prema izvješcu, ostvareno je 90 posto planiranih prihoda.

Nezavisna lista Plinija Cuccurina, odnosno vijecnici Mauricio Licul i Bruno Nefat ukazivali su na kontinuirani pad prihoda od poreza na dohodak, što je, tvrde, jedini realni pokazatelj rada u Puli. Licul je žestoko napao vladajuce za nefunkcioniranje pulskog Centra za poduzetništvo, potpore i financiranje gospodarstva i poduzetništva, odnosno subvencije kredita poduzetnika, inzistirajuci na tome da glavni argument budu nova radna mjesta i proizvodne djelatnosti te poseban aranžman subvencija za gradevinarstvo.

Naglasio je i da je ostvaren višak prihoda od komunalne naknade, koja je prije dvije godine povecana za 66 posto, optuživši vladajuce za nezakonito raspolaganje namjenskim sredstvima. Nefat je, pak, rekao da je bez obzira na, prebijanje dugovanja Uljanika na ime komunalne naknade s bocališnom dvoranom na Verudi, višak prihoda komunalne naknade još uvijek prevelik.

U obranu izvršenja prošlogodišnjeg proracuna za programe komunalne izgradnje i održavanja ustao je procelnik Damir Prhat, koji je naglasio da je prikupljeni prihod od komunalne naknade (44,4 milijuna kuna) za nešto manje od deset posto veci od uloženog kroz realizirani prošlogodišnji program (40,3 milijuna kuna, odnosno izvršen 90,29 posto).

Predsjednik Kluba vijecnika IDS-a Marko Martincic i dogradonacelnica Vera Radolovic istaknuli su da Grad nije ni blizu stecaja i da se svi programi izvršavaju. Pritom je, rekli su, jasno da je pad poreznih prihoda ocekivan u vrijeme krize gospodarstva.

- Necu reci da su izjave oporbe bogohulne, ali... Zapitajmo se zašto nije prošao prvi natjecaj za dodjelu koncesije za kupalište Stoja. A u isto vrijeme ocekujemo da prihodi kapnu ni iz cega. Izvršenje prošlogodišnjeg proracuna je realno, sukladno današnjem gospodarstvu, zakljucio je Martincic.

Pozitivno poslovanje javnih ustanova u vrijeme krize

Na sjednici vijeca podneseni su izvještaji o prošlogodišnjem poslovanju pulskih javnih ustanova: Javne vatrogasne postrojbe, Pula sporta, Saveza sportova, Zajednice tehnicke kulture, Puckog otvorenog ucilišta, Istarskog narodnog kazališta, Djecjih vrtica Pula i Rin Tin Tina, Gradske knjižnice i citaonice te Pula Film Festivala.

Generalno je ustanove i njihove ravnatelje za prošlogodišnje poslovanje pohvalila i oporba, posebno pozitivan trend povecanja prihoda vlastitim komercijalnim programima i profesionalnim ponašanjem u vrijeme krize. (Goran ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter