Bogdanov: Asad svojim izjavama povećava napetost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusija je u četvrtak optužila sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da svojim izjavama o mogućem sudjelovanju na predsjedničkim izborima 2014. u toj zemlji pojačava napetost dok i dalje traje oružani sukob što je izbio u ožujku 2011.

"Takve izjave samo pojačavaju napetost i nimalo ne pridonose smirivanju stanja", rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov, u razgovoru za agenciju Interfax.

Režim Bashara al-Assada više puta je opetovao da sirijski predsjednik, koji već više od dvije godine pokušava ugušiti narodnu pobunu, ima pravo na sudjelovanje u predsjedničkim izborima 2014.

Tako je Assad, odgovarajući na pitanje o svojim planovima u svezi s izborima, rekao koncem listopada: "Ne vidim razloga zašto se ne bih kandidirao na slijedećim izborima".

Te su izjave razbjesnile sirijsku oporbu, koja kao jedan od glavnih uvjeta za početak pregovora s režimom postavlja odlazak Bashara al-Assada.

Bogdanov je pozvao sirijskog predsjednika i oporbu da ne pojačavaju napetost s obirom da se približava mirovna konferencija o Siriji, takozvana Ženeva 2 koja 22. siječnja treba početi u Švicarskoj.

"Mislimo da je uoči pregovora bolje ne davati izjave koje se nekom možda neće svidjeti i mogu potaknuti nezadovoljstvo i reakciju", istaknuo je ruski dužnosnik.

Od ožujka 2011. u Siriji je poginulo oko 126.000 ljudi a 2,3 milijuna je izbjeglo u susjedne zemlje, navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter