Bogatstvo rocke glagoljske produkcije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Knjiga racuna opcine Roc (1566.-1628.)", najnovije izdanje profesora Dražena Vlahova, predstavljeno je u utorak navecer u rockom Domu Kulture, u organizaciji izdavaca, Državnog arhiva Pazin, te suorganizaciji Katedre Cakavskog sabora Roc i Puckog otvorenog ucilišta "Augustin Vivoda" Buzet.

Svojevrsni je to nastavak ranijeg izdanja "Glagoljski rukopis iz Roca - Iz Knjige crkve i bratovštine sv. Bartolomeja (1523.-1611.)", koji je Vlahov objavio prije tri godine, a cija se jedinstvena cjelina "Knjiga racuna bratovštine (crkve) i opcine Roc u Istri, 1523.-1611. i 1566.-1628." cuva u Arhivu HAZU-a u Zagrebu.

- Najvrjedniji dio knjige je transliteracija, prijepis s glagoljskog na latinsko pismo. Posebno je vrijedna jer donosi preslik glagoljskih rukopisa cime smo ih pokušali sacuvati za buduca pokoljenja. Rukopis racuna opcine Roc (1566. – 1628.), prvorazredni kulturni spomenik Istre i Roca, ima svoj rok trajanja. Vrijeme cini svoje i izvorni rukopis dosta je oštecen, rekao je Vlahov.

Knjiga je pouzdan izvor za proucavanje gospodarske povijesti Roca krajem 16. i pocetkom 17. stoljeca. Donosi i sadržaj godišnjih izvještaja koje je pisao pop Jeronim Greblo. Najnovije izdanje Vlahova upotpunjeno je brojnim prilozima, abecednim kazalom imena i prezimena, pregledom župana, podžupana i ostalih žudihov koji se spominju u Knjizi racuna, pregledom zabilježenih cijena vina, žitarica, sira i skute, živine…

Profesor Vlahov, koji je upravo proslavio 70. rodendan, dosad je objavio šest knjiga u izdanju Državnog arhiva Pazin. Osim rada na mnogobrojnim fondovima i zbirkama, posebno mjesto istarske arhivske službe ima rad na evidentiranju glagoljskih rukopisa kako u Arhivu, u župnim uredima s podrucja Porecke i pulske biskupije, tako i izvan Istre, s kojim je sustavno zapoceto 1993. godine. - Radi se o dugorocnom programu na kome predano radi upravo profesor Vlahov, rekao je ravnatelj Arhiva mr. sc. Elvis Orbanic.

O knjizi je govori i glavni i odgovorni urednik dr. sc. Ivan Jurkovic kao i predsjednik Katedre Cakavskog sabra Roc i moderator skupa Vlado Pernic.- Vlahov je jedan od najboljih poznavatelja glagoljaške baštine i glagoljskog pisma koji je godinama s velikim interesom proucavao sve ono što je rocka glagoljska produkcija dala kroz povijest, rekao je Pernic. Recenzenti najnovijeg izdanja su akademik Josip Bratulic i dr. sc. Andelko Badurina.


Podijeli: Facebook Twiter