Bogatstvo oživljenih materijala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba "Namjernik u prolazu/World in transition" Gordane Majnaric, koja je u srijedu navecer otvorena u pulskoj Gradskoj knjižnici i citaonici u sklopu programa obilježavanja Mjeseca knjige, posveta je ove istaknute umjetnice pisanoj rijeci. To je i sama porucila na otvorenju izložbe, na kojem se okupilo mnoštvo prijatelja njenog umjetnickog rukopisa.

"Ovaj je ciklus koncipiran na nacin da cini dva dijela, postavljen je u dva prostora knjižnice, a rezultat je kontekstualnog istraživanja teksta kao nadogradnje znanja", rekla je Majnaric i istaknula da djela simbolicno potenciraju taj proces i provociraju informacijama o tranzitnom prolazu, mijenjanju civilizacije. U dvorani Gradske knjižnice nalaze se tepisi kojima, veli umjetnica, predstavlja tematske zidne ili podne slike. Osvrnula se pritom na važnost i konstantu prisustva tepiha u povijesnim dokumentima te spomenula njegove najzanimljivije pojavnosti, koje datiraju u drevne civilizacije.

"Svoj prvi spomen tepih nalazi u Bibliji", veli ona i niže dalje primjere Penelope i leteceg saga kralja Salomona iz 1001 noci. U vitrinama koje se nalaze u predvorju knjižnice mogu se vidjeti objekti strukturalnih oblika koji imaju višestruku primjenu, a, kako nam porucuje autorica, za njih su materijali bivali skupljani desetljecima. "Cilj mi je bio na taj im nacin produljiti život, a vrteci stari globus i miješajuci civilizacije i svjetove ponukati promatraca da i sam zaviri u njihovo bogatstvo", rekla je.

Crtice iz biografije Gordane Majnaric procitala je Nela Nacinovic, ravnateljica knjižnice. Ova je umjetnica, koja živi na relaciji Bec - Gajana, nakon stecene diplome kroatistike i povijesti studirala slikarstvo pri pariškoj Ecole A.B.C. de Dessin. Nakon više godina bavljenja dizajnom, svoj je razvoj odlucila usmjeriti prema slici, crtežu, fotografiji, kolažu, skulpturi, prostornoj instalaciji i videouratku. Prepoznatljiv je njezin angažman za "globalnu ekološku higijenu", recikliranje otpada s ciljem oblikovanja umjetnickog djela. Clanica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre i IG Bildende Kunsta u Becu. Od 1980. godine izlaže u Europi i SAD-u.


Podijeli: Facebook Twiter