Bogatstvo narodne baštine Ukrajine, Turske i Hrvatske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Međunarodni Istria folk fest drugu godinu zaredom gostuje u Bujama, u organizaciji zagrebačke udruge Hrvatski folklorni festivali, a u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem te s bujskom i novigradskom turističkom zajednicom. Ta udruga dovodi brojne folklorne sastave iz cijelog svijeta i organizira koncerte po Hrvatskoj, a stalni su postali festivali u Zagrebu, Kraljevici, Crikvenici i Novom Vinodolskom.

U Bujama su nastupile četiri plesne skupine, a koncert su otvorili odlični mladi Kanađani u Ukrajinskom plesnom ansamblu "Volya" (Sloboda). Ansambl su pokrenuli mladi Kanađani koji su studirali u Ukrajini, zadivljeni bogatstvom folklora i specifičnim plesovima punim ritma i akrobatskih skokova. Proputovali su velik dio svijeta, a u Bujama su pokazali svu raskoš folklorne ukrajinske baštine i oduševili posjetitelje u atriju bujskog POU-a.

Drugi sastav došao je iz azijskog dijela Turske, iz Anatolije. Oduševili su impresivnim nastupima i prikazom narodnih igara toga kraja u kojima sudjeluju uglavnom muškarci, za što su primili niz nagrada u svijetu. Te dvije skupine nastupile su večer ranije u Novigradu, u okviru istog projekta. U Bujama su nastupile još i dvije hrvatske folklorne skupine, iz zagrebačkog Stenjevca i Volodera u Moslavini. Prikazali su narodne napjeve, bogate nošnje i narodnu tradiciju krajeva iz kojih dolaze. Oba kulturno-umjetnička društva imaju iza sebe plodne godine, brojne nastupe na smotrama folklora i kulturne baštine.

Prije početka programa predstavnici folklornih skupina razmijenili su darove s bujskim gradonačelnikom Fabrizijom Vižintinom, a Istria folk fest gostuje ponovo u Bujama za Dane grožđa 15. rujna te u Novigradu dan kasnije. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter