Bogatstvo na polju čakavske dijalektologije

Knjigu su predstavili Danijel Mikulaco, David Mandić i Rudolf Ujčić (Neven LAZAREVIĆ)
Knjigu su predstavili Danijel Mikulaco, David Mandić i Rudolf Ujčić (Neven LAZAREVIĆ)

U sjedištu pulskog ogranka Matice hrvatske preksinoć je u sklopu Dana Matice hrvatske predstavljena knjiga Rudolfa Ujčića "Istarske čakavske dijalektološke teme". Uz autora, o knjizi su govorili dijalektolog David Mandić i Danijel Mikulaco, predsjednik pulskog ogranka Matice hrvatske, ime nakladnika Matice hrvatske Pula.

Rijetka knjiga

Mikulaco je knjigu opisao kao izrazito zahtjevnu za uređivanje zbog toga što je valjalo ispravno složiti sve te naglaske u kompjuteru, za što treba vremena.

- Knjiga predstavlja pravo dijalektološko bogatstvo. U njoj su objedinjeni stariji i novi Ujčićevi znanstveni radovi vezani uz istarsku čakavicu. Ova knjiga ispravlja neke do sada uvriježene nepreciznosti na području dijalektologije, kazao je Mikulaco.

Da su ovakve knjige doista vrlo rijetke potvrdio je i Mandić koji je članke objavljene u njoj čitao kao student.

- Svaki članak ima puno primjera iz kojih vidimo i neke običaje, kultorološke stvari i nije tu samo riječ o govoru. To je vrijedna knjiga i mi koji se time bavimo smo zahvalni da postoji, kazao je Mandić koji je pročitao i neke ulomke iz tekstova.

Kako neki od tih dijalekata opisanih u knjizi zvuče pokazao je sam autor iznijevši primjere govora iz Mutvorana, Tinjana i drugih mjesta pokazavši i kako zvuči cakavica Motovunskih Novaka.

Standard i dijalekt

- Odakle ta ljubav? Valjda smo imali dobro uho i živjeli smo na granici i to smo sve upijali, odgovorio je na pitanje Ujčić te potaknut pitanjem iz malobrojne publike kasnije objasnio: "Ti moraš znati svoje korijene. Najprije moraš znati svoj zajik i onda se moreš integrirati", kazao je Ujčić, a Mikulaco se prisjetio kako se nekad po školama forsirao standard, da bi se zadnjih 30 godina počeo njegovati dijalekt. "Standard se uči kao svaki drugi strani jezik, jedino materinji jezik nije strani", kazao je Mikulaco.

Urednik knjige je Ivan Zoričić, recenzentica Iva Lukežić a lektorica Alvijana Klarić. Za grafičko rješenje pobrinuo se David Ivić dok naslovnu stranicu krasi fotografija koju je snimio Rudolf Ujčić. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter