Bogatstvo međimurske kuhinje

Nadaleko poznata međimurska gibanica
Nadaleko poznata međimurska gibanica

U hladnim zimskim danima tijelo i srce će najbolje zagrijati međimurska kava - maštovito malo iznenađenje s rumom, kremom od žumanjaka, vrhnjem i čokoladom. To je samo jedna od poslastica iz bogate kuharice najsjevernije hrvatske regije.

Međimurje zovu "vrtom Hrvatske" zbog njegovanih cvjetnih okućnica, zaštićenog krajolika, ali i poljoprivredne tradicije između Mure i Drave, gdje, skriveni, možda još uvijek žive mitski zmajevi pozoji. Brojni su vladari i susjedi - Mađari, Austrijanci i Slovenci, ostavili traga u izvornim međimurskim jelovnicima. 

Radnim danima na težačkim stolovima mesa gotovo nije bilo, no spravljana su ukusna jela od sezonskih namirnica - ku(ku)ruznog brašna, krumpira, kiselog kupusa i graha, začinjena svinjskom mašću i bučinim uljem. Popularne su krepke juhe kao ona "pretepena" s dimljenim mesom posebno slasnim "iz tiblice" (pečena ili sušena svinjetina čuvana u masti), a kao prilozi mesnim delicijama kalampajsani kalamper (krumpir na masti i luku s crvenom paprikom) te tjestenina - krpice i žličnjaci, u juhi, s mašću ili makom.

Ljubitelji slatkog uživat će s neodoljivo jednostavnim kolačima, zlevankom, krapcima s tikvama, kukuruznjačom, makovnjačom…Zimsko je doba idealno za otkrivanje međimurske kuharice, a kad vam recepti zagolicaju maštu, zamirišu u kuhinji i oslade nepce, teško ćete je više ispustiti iz ruku! (Piše Kristina FLEGAR)

Pretepena juha
Sastojci: 20 dkg dimljenog svinjskog mesa (najbolje iz tiblice), mast, 800 ml goveđeg temeljca, glavica luka, dva režnja češnjaka, žličica mljevene crvene paprike, ljuti feferon, 100 ml mlijeka, 200 ml kiselog vrhnja, tri žlice brašna, peršin, sol i papar
Postupak: Na masti popržite na kockice izrezano meso, dodajte papriku, usitnjen češnjak i temeljac. Ubacite feferon, luk, posolite i popaprite pa kuhajte 20-ak minuta. Pred kraj pripremite "pretep" - pomiješajte vrhnje, brašno i mlijeko. Umiješajte ga u juhu i kuhajte još desetak minuta. Pospite peršinom i poslužite toplo.

Međimurska gibanica
Sastojci: 500 g kora za pite i savijače, 250 g svježeg sira, po 150 g mljevenih oraha i maka, 300 g ribanih jabuka, 250 g šećera, 2 vanilin šećera, po 50 g šećera u prahu, grožđica i maslaca, 3 dcl mlijeka, 2 dcl slatkog vrhnja, 3 jaja, 20 g cimeta, 2 žlice ruma, naribana korica limuna
Priprema: Orahe pomiješajte s dijelom cimeta. Sir dobro izmiješajte s tri žumanjka, vanilin šećerom i dijelom limunove korice, pa dodajte dio grožđica i, lagano, čvrst snijeg od dva bjelanjka i 100 g šećera. U kipuće mlijeko umiješajte mljeveni mak, rum, vanilin šećer, preostali dio limunove korice i grožđica te, lagano, i čvrst snijeg od jednog bjelanjka i 50 g šećera. U ribane jabuke umiješajte šećer u prahu i dio cimeta te nakon 20-ak minuta ocijedite sok. Na lim namašten maslacem složite tri kore namazane maslacem otopljenim u 2 dcl mlijeka i posipane orasima, zatim nadjev od sira, slijedeći tri kore, nadjev od jabuka, pa opet tri kore te nadjev od maka i posljednje tri kore premauzane rastopljenim maslacem. Gibanicu pečete oko sat vremena na 180 stupnjeva Celzija, a pred kraj je prelijte slatkim vrhnjem. 


Podijeli: Facebook Twiter