Bogatstvo Cetinskih teško desetke mil. €

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otkad suraduju s Dankom Koncarom, svjetskim biznismenom poznatim kao kralj kroma, imovina obitelji Cetinski se višestruko uvecala. Doduše, Mirko Cetinski nije ni prije bio siromašan, no sada se može pohvaliti zaista impresivnom imovinom (o bankovnim i inim racunima necemo) teškom desetke milijuna eura.

Djed mu je bio jedan od prvih rovinjskih poduzetnika - imao je pekaru, a kasnije i gostionicu u Bolnickom naselju. Otac mu je, kao šef rovinjske ispostave Službe društvenog knjigovodstva, 60-ih godina izgradio veliku obiteljsku kucu u Ulici 43. istarske divizije, koja je nekoliko puta proširivana. Mirku Cetinskom je kao pjevacu posao cvjetao te je cesto nastupao na višemjesecnim turnejama u tadašnjem SSSR-u, gdje je, kako je jednom izjavio, i upoznao Danka Koncara.

I supruga Vinka Cetinski je radila na dobro placenim rukovodecim radnim mjestima - u razvojnom sektoru Jadranturista te kao predavacica na hotelijerskom fakultetu u Opatiji. Kasnije je kao doministrica turizma bila u brojnim nadzornim odborima, gdje je primala isto toliko naknada. U to je vrijeme zapocela i glazbena karijera sinova Tonyja i Mattea, pa za obitelj nije bilo zime. No, ne kaže se uzalud - novca nikad dosta…

Mirko Cetinski se pocetkom 90-ih prestao baviti pjevanjem i krenuo u biznis s medijima. Dobio je koncesiju, iznajmio prostor i osnovao jednu od prvih privatnih radijskih stanica u Rovinju. No, na tako malom medijskom tržištu posao mu nije cvjetao.

Najviše mu ga je otežavala cinjenica da se, kao i supruga Vinka, eksponirao kao HDZ-ovac u gradu koji je jedna od najjacih IDS-ovih utvrda. Da je bio na svojevrsnom ledu govori i cinjenica da ga kao vrsnog interpretatora rovinjskih bitinada više nisu pozivali da pjeva na gradskim feštama.

Grad Rovinj je cak tražio od Cetinskog da makne radijske antene sa župne crkve sv. Eufemije, što je Radio Rovinju smanjilo cujnost. Djelatnicima radija tada su kasnile place, nije se placala koncesija… No, kasnije su se odnosi s gradskim vlastima ipak poboljšali: Vinka Cetinski je prešla u IDS-u prihvatljiviji Demokratski centar, a gradskim celnicima je Radio Rovinj trebao da bi doprli do slušatelja.

Radio obitelji Cetinski je odjednom ugovorio mnogo sponzoriranih emisija s gradskom upravom i poduzecima, a Grad mu sponzorira i emisiju na talijanskom.

Ipak, sve te poslovne aktivnosti nisu Cetinskima donosile velike profite dok nisu poceli suradivati s Dankom Koncarom. Jedan od vecih poslovnih poduhvata ostvario je prije dvije godine - kupio je poslovni prostor u prizemlju zgrade u Zagrebackoj ulici (širi centar Rovinja), gdje je smješten Radio Rovinj. I do tada je radio u istim prostorima, ali kao podstanar u Jadran trgovini.

Preklani su, kada je kupio prizemlje zgrade koje se tek dijelom koristi, tu smještene i kancelarije Koncarove tvrtke Kermas ulaganja. Na to da je Cetinski htio postati istarski Rupert Murdoch ukazuju njegovi daljnji potezi. Akvizicije u medijima nastavljene su kupnjom dionica malih udjelnicara Glasa Istre za 1,8 milijuna eura. Potom je kupio Radio Umag i Radio Arenu u Puli, a da bi zaokružio regionalni medijski imperij Cetinski je htio uci i u Nezavisnu istarsku televiziju. (A. POKRAJAC, snimio M. MIJOŠEK)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter