Bogato vrelo podataka o životu središnje Istre s konca 18. stoljeća

Mr. sc. Elvis Orbanić, Melita Gržić Pincin, mr. sc. Ladislav, dr. sc. Mirjana Matijević Sokol i mr. sc. Jakov Jelinčić
Mr. sc. Elvis Orbanić, Melita Gržić Pincin, mr. sc. Ladislav, dr. sc. Mirjana Matijević Sokol i mr. sc. Jakov Jelinčić

U sklopu obilježavanja Rokove, blagdana sv. Roka, zaštitnika Pićna predstavljena je knjiga "Ignacije Kajetan Buzetski - duhovna vizitacija iz 1788. godine u Istri" priređivača dr. sc. Elvisa Orbanića, ravnatelja Državnog arhiva u Pazinu. "Radi se o zapisniku duhovne vizitacije koju je izvršio Ignacije Kajetan Buzetski, kapitularni vikar Pićanske biskupije, pazinski prepozit i vanjski vikar porečkog biskupa za župe koje su se nalazile na austrijskom državnom teritoriju. Riječ je o značajnom dokumentu koji se čuva biskupijskom arhivu u Trstu i predstavlja inventuru i stanje stvari na prostoru vizitacije 1788. godine, a ključni razlog za njegovo objavljivanje je taj što je to jedini dokument o vizitaciji na području Pićankse biskupije u njenoj milenijskoj povijesti", kaže Orbanić.

Saznanja o nekadašnjoj Pićanskoj biskupiji

Dodajući kako njegov prvi kontakt s ovim dokumentom seže u 2000. godinu i tada je, listajući ga, stavio si u zadatak rukopis obraditi i objaviti. Stoga je zadovoljan što je ovo vrijedno djelo, koje će zacijelo biti od velike koristi stručnjacima i istraživačima raznih struka, objavljeno. Zahvalio je svima koji su mu pomogli na ovom izdanju posebno mr. sc. Jakovu Jelinčiću koji mu je pomogao u prijevodu rukopisa s talijanskog izvornika, kao i mr. sc. Ladislavu Dobrici iz Hrvatskog državnog arhiva i dr. sc. Mirjani Matijević Sokol s Povijesnog odsjeka Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Veliku je zahvalu uputio je i Ivanu Frankoviću, načelniku općine Pićan, koji potpomaže objavljivanje ovakvih izdanja koja obogaćuju saznanja istarskoj povijesti.

Uvodno je, u predstavljanju ovog vrijednog djela, Ivan  Franković naglasio da je ovo već četvrta objavljena knjiga koja donosi povijesne izvore o našoj povijesti, u kojoj će mnogi, budući da je tiskana dvojezično, na talijanskom i hrvatskom jeziku, naći podatke koji će obogatiti njegovo saznanje o nekadašnjoj Pićanskoj biskupiji. Franković je uvjeren da će ovo izdanje naći svoje mjesto u mnogim kućnim bibliotekama. Zahvalio je i dr. sc. Elvisu Orbaniću na velikom doprinosu istraživanju povijesti Pićna i Pićanštine.

Kontekstualizacija izvornika

Generalni vikar Porečke i pulske biskupije mons. Vilim Grbac dodao je da je to važno povijesno djelo, jer je poznavanje svoje prošlosti važno.

- Važno je poznavati svoju prošlost da bi znali kako živjeti danas, ali i kako se odnositi prema onomu što donosi sutra. Stoga je ovo djelo važno nama i generacijama koje dolaze, rekao je mons. Grbac.

- Ovo je veliki doprinos istraživanju povijesti vjerskih zajednica u Hrvatskoj, naglasio je mr. sc. Ladislav Dobrica iz Hrvatskog državnog arhiva te je posebno istaknuo važnost uvodnog teksta u kojem Orbanić kontekstualizira sam izvornik.

Urednica ovog izdanja, kojeg je objavila Associazione Archivistica Ecclesiastica Citta del Vaticano u suizdavaštvu s Hrvatskim državnim arhivom i Državnim arhivom u Pazinu, dr. sc. Matijević Sokol, naglasila je kako ova međunarodna suradnja predstavlja važan iskorak u predstavljaju hrvatske prošlosti u inozemstvu. Istakla je kako je priređivač dr. sc. Orbanić u uvodnoj studiji pojasnio sve što je potrebno da tekst bude jasan i pomogne čitatelju u njegovom razumijevanju, ne isključujući i drugačije tumačenje. Dr. sc. Matijević Sokol smatra kako se u nas premalo pozornosti pridaje humanističkim znanostima, nauštrb "uvoznih teorija". Međutim, objavljivanje povijesnih vrela, kao što je ovo, je trajna vrijednost jer će u njih posezati mnogi znanstvenici i bit će "plodna njiva" budućim istraživačima. Crkvene vizitacije su izuzetno važne jer bilježe niz podataka iz svog vremena, koji mogu odgovoriti na niz društvenih i povijesnih pitanja. Tako i ova koja donosi podatke o materijalnom stanju crkve, ali i zadire u prostor obaveza, običaja i navada tadašnjeg svećenstva i puka. Stoga je zahvalila priređivaču na ovom izvanrednom radu koji predstavlja visok stručni i znanstveni standard.

Jakov Jelinčić, prevoditelj i arhivist, dodao je da oni koji ne poznaju crkvenu i opću povijest ovih krajeva, zahvaljujući ovom djelu, mogu proširiti svoje spoznaje. Osvrnuvši se na uvjete u kojima je djelovala Pićanska biskupija razapeta između državnih vlasti Austrije i Venecije dodao je kako je biskupima bilo teško kretati se po prostoru povjerene im biskupije, pa su i vizitacije bile otežane. Pripremajući se ovo izlaganje Jelinčič je, kaže, ustanovio kako u suvremenoj literaturi ima vrlo malo podataka o kanonskim vizitacijama, zaključujući kako su se rijetki znanstvenici do sada bavili vizitacijama, što ovo djelo čini izuzetno vrijednim. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter