Bogato kulturno ljeto u Umagu

Program umaškog kulturnog ljeta najavili su Sanja Benčić i Slaviša Šmalc (V. HABEREITER)
Program umaškog kulturnog ljeta najavili su Sanja Benčić i Slaviša Šmalc (V. HABEREITER)

"U srcu ljeta" i "Umago Classica" dva su programa koja će se tijekom ovog ljeta odvijati u Umagu, najvećim dijelom na Trgu slobode i u župnoj crkvi, najavili su na ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Sanja Benčić i pročelnik gradskog odjela za društvene djelatnosti Slaviša Šmalc.

- Budući da Umag nema neke značajnije spomenike kao Poreč ili Pula, manifestacijama nastojimo privući turiste na ovo područje. Grad Umag za održavanje kulturnih i zabavnih programa ove godine planira dva milijuna kuna, najavio je Šmalc.

Benčić je rekla da će sezonu događanja otvoriti gostovanje MIK-a na Trgu slobode u utorak 24. lipnja, a programi "U srcu ljeta" nastavljaju se 6. srpnja kada će na trgu gostovati folklorne skupine iz Španjolske, Turske, Češke i Latvije. Program se nastavlja idućih dana nastupom domaćih snaga, grupe Gaia, gunjaca i Trija Šaltin, zatim vokalno-instrumentalne skupine Febra, koncertima u sklopu manifestacije UmaGo Blues, koncertom klasičnog i latino glazbenika Ricarda Luquea, etno grupe Šćike, Jose Butorca i Mladena Žmaka koji će se predstaviti belcanto programom, zatim Grammy pobjednika u kategoriji jazza, saksofonista Jeana Touusainta, Ive Perkušića koji će svirati portugalske fado ritmove, te klape Lungomare.

Kolovoz otvaraju folkloraši KUD-a Lola iz Sarajeva, a u danima koji slijede nastupit će gipsy swing kvintet koji vode Zoran Predin i Damir Kukuruzović, ansambl Lado, te duo L'abeille koji izvodi jazz, folk i blues standarde. Od 8. do 12. kolovoza  u kinodvorani održat će se Dani ruskog filma. Na blagdan Vele Gospe nastupit će Radojka Šverko i Antonela Malis, održat će se i modna revija Umago Fashion Night te koncert domaćeg glazbenika Gorana Griffa, grupa Hot Club de Istra svirat će gipsy swing jazz, a sve privode kraju koncerti klape Sveti Pelegrin, te mlada labinska glazbenika Dina Rizvić i Aleksandar Dujin. 

Što se pak Umago Classica tiče, prvi koncert je onaj akademskog zbora Collegium Musicum iz Beograda, jednog od najboljih srpskih zborova, a program se nastavlja uz Zagrebački komorni orkestar, Zagrebački gitarski trio, Kvartet saksofona, poznatih violončelista Monike Leskovar i Giovannija Solime, Puhačkog orkestra hrvatske glazbene mladeži, Zagrebačkih solista, Akademskog zbora "Ivan Goran Kovačić" i Kvarteta flauta. Pokrovitelji su Grad Umag i Ministarstvo kulture, a program se može naći i na web stranicama www.uciliste-umag.hr i www.umag.hr. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter