Bogatiji i sadržajniji Monte Libric

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

O ovogodišnjim programima Monte Librica, festivala knjige za djecu, razgovarali smo s njegovom utemeljiteljicom i voditeljicom Slavicom Curkovic.

- Kako je koncipirano ovogodišnje izdanje Monte Librica i gdje ce se njegovi programi održavati?

- Ove se godine selimo u središnju dvoranu Doma hrvatskih branitelja, gdje cemo s glavne pozornice promatrati veliki sajam, citati knjige, sanjariti, slušati price i autore. Novo i originalno rješenje izložbenog prostora i scenografije osmislio je ponovno Mauro Ferlin. Više od 35 nakladnika predstavit ce svoju godišnju produkciju; od prekrasno ilustriranih i moderno dizajniranih slikovnica, bajki, prica, romana za djecu i mladež do strucne literature, enciklopedija, didaktickih sredstava i multimedije.

- Nastavljaju li se najpopularniji dosadašnji programi i hoce li oni biti ponešto izmijenjeni ili se provjereni recept ne dira?

- Da, to su vec svima dobro znani "Piknik s autorom" i "Prica za laku noc" za koje uvijek vlada veliki interes. Upoznati pisca i cuti dobru pricu bio je i uvijek ce biti književni doživljaj za pamcenje. Naša osnovna ideja nije bila samo upoznati djecu s piscem, nego i potaknuti ih na citanje. Pokazati im da je knjiga intimnija od racunala, ona nas poštuje na razne nacine. Piknici ce ove godine biti malo drugaciji, interaktivni i multimedijalni, a s autorima ce razgovarati kolibrice našeg festivala Ina Delic i Željka Kondic Dabo. Protekle godine djeca su s oduševljenjem prihvatila Baku Libric u poeticnom vecernjem programu Prica za laku noc. I ove godine Baku Libric utjelovljuje Gordana Trajkovic.

O uzajamnom utjecaju književnosti i kazališta


- Programom Animirana lektira dodirujemo se s temom sajma. Lani smo govorili o usporedbi filma s književnim djelom, a ove godine progovorit cemo o uzajamnom utjecaju književnosti i kazališta. U sklopu programa vidjet cemo kazališnu predstavu prema jednoj od najboljih knjiga moga djetinjstva "Družba Pere Kvržice" u izvedbi kazališta Žar ptica. Kazališna kriticarka i teatrologinja Nataša Govedic govorit ce nam o scenskim adaptacijama lektire.

- Tko ce biti ovogodišnji gosti i hoce li medu njima biti i istarskih književnika?

- Ove godine gosti su nam: Koraljka Milun, Sanja Lovrencic, Irena Plejic Premec i Majda Makovec, Bruno Kuman, Sonja Tomic, Željka Horvat Vukelja, Jadranka Cuncic Bandov, Dubravko Jelacic Bužimski, Mladen Kušec, Silvija Šesto, Kašmir Huseinovic i Andrea Petrlik Huseinovic te naš istarski književnik Tomislav Milohanic.

- Vrlo su se dobrim pokazale prošle godine interaktivne radionice koje su vodile pripovjedacice Željka Kondic Dabo i Ina Delic. Kako ce taj dio programa funkcionirati ove godine?

- Taj program nazvali smo Libraonice, a namijenili smo ga mališanima predškolske dobi. Malo što potice maštu djelotvornije od prica. U ovim radionicama pripovjedacica Tijana Vukic Stjelja pažljivo ce bilježiti stvaralacke ideje malih sudionika i pretociti ih u novu pricu. Pod vodstvom Maje Stankovic održat ce se radionica Igranje poezijom. Na zabavan i maštovit nacin polaznici ce oživljavati rijeci poigravajuci se ritmom i zvukom.

- Novost su i ovogodišnje slušaonice Radioigre za djecu i mlade. Rijec je o projektu Dramskog programa Hrvatskog radija što se vec neko vrijeme uspješno provodi medu zagrebackim osnovnoškolcima. Gosti slušaonica su dramaturg/urednik, radijski redatelj i ton-majstor koji polaznike upoznaju s osnovama radiodramatizacije.


Podijeli: Facebook Twiter