Bogatije i raznovrsnije nego lani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drugo izdanje festivala djecje knjige Monte Libric, paralelno sa Sajmom knjige u Istri, održat ce se od 4. do 13. prosinca na prvom katu Doma hrvatskih branitelja. "Ove godine Monte Libric ima novu voditeljicu, Slavicu Curkovic, koja je poznata po organizaciji kulturnih dogadanja, a u ovome ce poslu tome pridodati i svoje pedagoško umijece", kazala je direktorica Sajma knjige Magdalena Vodopija na konferenciji za novinare.

Curkovic je predstavila ovogodišnji program. "Uz izložbu najvažnijih izdanja knjiga za djecu, strucne literature za nastavnike i profesore, djecje psihologe i pedagoge, na Monte Libricu ce se svakodnevno održavati susreti s piscima, kreativne radionice, pricaonice, pisaonice i crtaonice. Osnovnoškolci ce poput prošle godine aktivno sudjelovati u jutarnjim programima na izuzetno posjecenom dijelu Librica, a moderator ovih dogadanja bit ce poznati književnik Mladen Kušec. Velika je novost i program 'S knjigom u bolnici' jer ce, da bi razveselili bolesnu djecu i uljepšali im duge bolnicke dane, izaslanstvo Librica na celu s djecjim autorima nekoliko puta za trajanja sajma posjetiti djecu na Odjelu pedijatrije u pulskoj Opcoj bolnici i uz gosta pisca donijeti im kutiju punu želja", kazala je Curkovic.

Za scenu i režiju doceka mališana zadužena je pulska umjetnica, studentica Umjetnicke akademije u Osijeku, Petra Blaškovic koja ce s kolegama Nenadom Pavlovicem i Franjom Toncinicem izvesti scensku igru "Kako (o)cuvati knjigu?", a za scenografiju festivala zadužen je Mauricio Ferlin.

Održat ce se i šest kreativnih radionica. Breza Žižovic vodit ce Holcimovu interaktivnu-strip radionicu, a novinarska radionica Nora realizirat ce se u suradnji s Medunarodnim djecjim festivalom u Šibeniku. Voditeljica projekta je Grozdana Cvitan, dugogodišnja voditeljica istoimenog projekta u Šibeniku. Radionica brzog ucenja engleskog jezika Accelerated stories namijenjena je svima onima koji uživaju u ucenju stranog jezika i žele nove izazove, a vodit ce je profesorica Adriana Beletic. Ekološka radionica provodi se u suradnji s uredom za zaštitu okoliša, a djecja knjigovežnica "Cuvam knjigu" ima za zadatak nauciti polaznike kako se restauriraju trošne knjige. "U potragu za pricom" krenut ce i ucenici s posebnim potrebama te u sklopu radionice osmisliti jednu slikovnicu. Voditelji su Maja Dražic i Marko Mavia.

Marina Dikovic, asistentica na pulskom sveucilištu te clanica programskog odbora Monte Librica, uz književnike Želimira Hercigonju i Roberta Mlinareca te dr. Dubravku Težak, govorila je ponešto i o didaktickoj važnosti održavanja takve manifestacije te o važnosti poticanja ljubavi prema pisanoj rijeci. Plakat manifestacije osmislio je Vojo Radoicic, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture RH, Istarska županija i Grad Pula.


Podijeli: Facebook Twiter