Bogate školske riznice knjiga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kvaliteta i bogatstvo fondova školskih knjižnica najcešce ostaju skriveni od ociju javnosti kao grada koja govori o povijesti odredene škole, kao nijemo trajno svjedocanstvo snage pisane rijeci zabilježene u jedinstvenim bibliofilskim izdanjima. Nerijetko je rijec o neobradenoj gradi s kojom je šira strucna i kulturna javnost nedovoljno upoznata i koja ponekad ne dobiva pozornost koja joj, po njenom znacaju, pripada, kazala je Liana Dikovic, autorica izložbe "KRUŠKA - Knjižnicke Riznice U ŠkolamA" na otvaranju u pulskoj Gradskoj knjižnici i citaonici.

U staklenim vitrinama u gradskoj knjižnici predstavljeno je cak 125 svezaka iz sedam istarskih srednjoškolskih knjižnica. Prava je šteta što se knjige mogu samo gledati, a ne i listati, što je razumljivo zbog njihove starosti.

- Najstariji izlošci datiraju iz 16. stoljeca, a najnoviji su tiskani pocetkom 20. jer su neka djela, iako novijeg datuma, vrlo rijetka ili tiskana u niskoj nakladi tako da danas predstavljaju pravi raritet, kazala je Dikovic.

Najstarija izložena knjiga je "Lexicon iuridicum" tiskana u Genovi 1599., no tu je i Kašicev "Ritual rimski - Rituale Romanum" iz 1640., kao i "Gazophylacium" Ivana Belostinca štampan u Zagrebu 1740. godine.

Knjige za izložbu "KRUŠKA" posudene su iz fondova škola Vladimira Gortana i Leonarda da Vincija iz Buja, Mate Blažine iz Labina, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile iz Pazina, Pazinski kolegij - Klasicna gimnazija Pazin, Gimnazija Pula i Talijanska srednja škola "Dante Alighieri" iz Pule.


Podijeli: Facebook Twiter