Bogate Cehe uvjeriti da smo bolji od Monte Carla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovog ljeta na hrvatskoj obali ljetovat ce i do dvadeset posto više Ceha nego lani, najavili su nedavno pompozno ceški mediji. Ta je vijest svakako dobra buduci da je takva najava u potpunosti drugacija od one koju imaju u ceškom predstavništvu Hrvatske turisticke zajednice.

Oni su dosad stalno govorili da ce Hrvatska, a time i Istra, gdje su Cesi najbrojniji gosti nakon Talijana, Slovenaca, Austrijanaca, Nijemaca i Nizozemaca, biti u sigurnom minusu s tog tržišta za dva do tri posto. Neke su procjene išle i do pada prometa s ceškog tržišta i do pet posto. Inace, Istra je Cesima nakon Splitsko-dalmatinske županije, gdje ljetuje njih 38 posto, uz Kvarner omiljena ljetna destinacija.

Ponašamo se neprimjereno

Direktor predstavništva HTZ-a u Pragu Antun Plenkovic kaže da je to svakako dobra vijest, iako je sumnjicav prema takvoj najavi s obzirom na trend pada ceških gostiju na našem moru.

- Zanimljivo je da su tu vijest plasirali upravo oni koji su ne tako davno vršili negativnu kampanju protiv Hrvatske, što je dobar znak da se nešto mijenja. Inace, za lanjsku godinu njihove brojke kažu da je na Jadranu bilo 814 tisuca Ceha, dok naše brojke pokazuju tek 600 tisuca ceških turista. Taj nesrazmjer možda leži u tome da dio gostiju kod nas boravi na crno.

Naime, moramo znati da 85 posto Ceha boravi u kampovima i privatnom smještaju zbog povoljnije cijene. Nažalost, tome smo si sami krivi jer se prema Cesima ponašamo kao prema gostima treceg reda i to ce nam se obiti o glavu. Dok se druge destinacije bore za njih i bilježe povecanja, kod nas je situacija potpuno drugacija, smatra Plenkovic.

Kaže da našu obalu zaobilaze imucniji turisti iz te zemlje zato jer ne žele da ih netko procjenjuje po tome odakle dolaze, što im se cesto dogadalo na Jadranu.

- U Ceškoj ima 25 tisuca milijunaša, a u Hrvatsku dolazi jako mali broj njih. Meni su u nekoliko navrata rekli da ih konobari ili recepcioneri u hotelima odmjeravaju, što ih ljuti jer ce oni primjerice potrošiti na jednu veceru mjesecnu placu tog recepcionera ili konobara. Na taj problem vec godinama ukazujem, ali još uvijek nismo došli do tog stadija da pocnemo uvažavati te goste. Nismo ništa ucinili da privucemo mladu generaciju koja nas slabo poznaje i koja nije opterecena poviješcu.

Isto tako velik se broj ceških turista odlucuje za destinacije poput Egipta, Turske ili pak Tunisa jer im je povoljnije. Primjerice, oni samo za put do Hvara moraju potrošiti oko 550 eura, a za taj isti novac mogu naci povoljnu ponudu upravo za te destinacije gdje je ukljucen i prijevoz zrakoplovom, objašnjava Plenkovic. Veli da ce zbog visokih cijena trajekata vjerojatno u buducnosti sve manji promet imati otocne destinacije, ako se u meduvremenu nešto ne poduzme.

A smatra da bi to trebalo hitno napraviti jer Cesi nisu samo gosti koji pretežito dolaze u srpnju, kada je vrijeme njihovih godišnjih odmora, i kolovozu, vec dobro pune kapacitete u pred i posezoni.

Feragosto im nije u kolovozu

- Nažalost jako slabo koristimo naše resurse da ih privucemo prvih deset dana u srpnju kada je njihov feragosto. Isto tako Cesi su nam najbrojniji gosti u lipnju i rujnu, uz Nijemce. U lipnju cine 18 posto prometa, a u rujnu 14 posto, što nije zanemariva brojka. Ništa nismo napravili da privucemo primjerice seniore u tom razdoblju. Sve su oci uprte samo u špicu sezone. To nije dobro i zbog toga što zapostavljamo ovo tržište u buducnosti cemo imati sve manje gostiju iz te zemlje, zakljucuje Plenkovic.

Denis Ivoševic iz županijske Turisticke zajednice pak kaže da se u zadnjih desetak godina smanjuje broj gostiju s tog tržišta u Istri i da oni prelaze na Kvarner i u Dalmaciju jer se Istra, što se tice kvalitete i cijena svog smještaja, repozicionira. Nekad je primjerice udio Ceha, Slovaka i Poljaka bio 11 do 12 posto u ukupnom broju gostiju, dok je danas oko sedam posto. Medutim, ovogodišnji promet signal je da se Cesi ipak vracaju u Istru. Oni su, naime, u prvih sedam mjeseci u Istri zabilježili plus u nocenjima od dva posto, a samo u srpnju cak 14 posto.

- I mi u Istri imamo smještajne kapacitete s manje zvjezdica koje preferiraju ti gosti. Medutim, cinjenica je da i Cesi odlaze u, primjerice, Capri, Monte Carlo i slicne luksuzne destinacije. I mi bismo morali naci neki nacin kako da privucemo taj segment ceških turista, smatra Ivoševic.


Podijeli: Facebook Twiter