Bogata škrinjica etnoloških posebnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Od Svetega Duha in nazaj", najnovija knjiga Emila Zonte objavljena u nakladi Založbe Libris iz Kopra, predstavljena je u buzetskome Narodnom domu. Zonta u autobiografskoj formi govori o svome djetinjstvu provedenom u Sv. Duhu kod Štrpeda, ali i drugim segmentima života u Istri.

- Svoja sjecanja na djetinjstvo ne korigira, vec mjestimicno upotpunjuje zrelim razmišljanjem, kronološki zapis osvjetljava iz današnje perspektive osobne percepcije dogadaja koji su se zbog predratnog, ratnog i poratnog razdoblja oporo usidrila u djecjoj duši i zauvijek je obilježila, istaknula je urednica i autorica pogovora Ines Cergol.

U svojim zapisima, Zonta se usredotocio na mikrokozmos rodnog mjesta, ali upravo mu to omogucava i pogled u dogadaje europskih razmjera koji se na specifican nacin održavaju u istarskom podneblju. Knjiga je ujedno bogata škrinjica etnoloških posebnosti, navika, obicaja kao i raskošna paleta specificnosti istarskih govora.

- Najnovije Zontino izdanje potvrduje cinjenicu da je Istra multikulturna i višejezicna jer su u njoj zastupljena sva tri jezika, hrvatski, slovenski i talijanski, istaknula je predstavnica nakladnika Ingrid Celestina te naglasila kako djelatnost Založbe Libris iz Kopra ovisi upravo o izdavanju ovakvih zavicajnih knjiga kakva je i Zontina.

- Na pocetku knjige sam zapisao "Pripovedujem o tem, kar sem videl in slišal, ne pa vedel", što je najbolje determinira jer pišem o sjecanjima na djetinjstvo, o svemu onome što mi je pricao moj nono i njegovi suvremenici i završavam s prvim danom škole, rekao je Zonta koji je knjigu posvetio kceri Patriciji.


Podijeli: Facebook Twiter