Bogata riznica grafičkog opusa

S otvorenja izložbe (D. ŠTIFANIĆ)
S otvorenja izložbe (D. ŠTIFANIĆ)

U galeriji Cvajner u utorak navečer otvorena je izložba grafika Nine Zelenko, a zahvaljujući organizaciji Slovenskog kulturnog društva "Istra" iz Pule.

Kako je rekla povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner na otvorenju, Nina Zelenko članica je poznate grožnjanske umjetničke obitelji Zelenko, kćerka poznatog Karela Zelenka, sestra isto tako poznatog Roka, a i sama priznata umjetnica.

- Izložba kojoj svjedočimo vodi nas u bogatu riznicu grafičkog opusa Nine Zelenko, svestrane autorice ljubljansko-grožnjanske provenijencije iz obiteljskog kruga "zaraženog" umjetnošću. Radi se o izboru koji predstavlja samo djelić njenog grafičkog rada na manjim formatima, a zrcali kulturno okruženje, u najširem smislu riječi, područja na kojima živi i stvara, pa tako i istarskog. Izbor je načinjen upravo s namjerom neposredne komunikacije s lokalnom publikom, kao i s publikom koja nam pristiže izdaleka želeći pritom, pri razgledavanju izložbe, osjetiti upravo taj lokalni ugođaj koji ujedno može biti i blizak, kao što je blizak i autorici, jer, naime, njenu zimsku ljubljansku rezidenciju, na jednako domaći način, ljeti mijenja grožnjanske rezidencija, kazala je povjesničarka umjetnosti Tina Širec Džodan.

Nazočne je u ime Slovenskog kulturnog društva "Istra" pozdravila predsjednica Danica Avbelj.

Nina Zelenko bavi se grafikom, ručnim tkanjem, fotografijom i prevođenjem. Rođena je 1957. godine u Kamniku. Studirala je engleski jezik i povijest umjetnosti, a od 1983. godine ima status samostalne umjetnice. Njezini su radovi izloženi u galerijama diljem svijeta, a živi i radi u Ljubljani i Grožnjanu.

Autorica se zahvalila svima onima koji su joj omogućili organizaciju ove izložbe, a izložba će biti postavljena sve do 8. srpnja. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter