Bogata ponuda sportskih, edukativnih i maštovitih radionica

Župan Valter Flego tijekom otvorenja konferencije (D. ŠTIFANIĆ)
Župan Valter Flego tijekom otvorenja konferencije (D. ŠTIFANIĆ)

S krajem školske godine mnogi su klubovi i centri, u kojima se djeca inače bave svojim izvanškolskim aktivnostima, također zatvorili svoja vrata i otišli na zasluženi godišnji odmor do početka nove školske godine. Iako sada imaju puno više vremena za igru s prijateljima, a stiglo je i toliko iščekivano vrijeme kupanja na moru, djeci svejedno iz raznih razloga zna biti dosadno na praznicima.

Kreativnost, mašta i motorika

Budući da mnogi roditelji nemaju ljetne praznike ili im nema tko čuvati djecu, ili jednostavno da bi upotpunili djeci slobodno vrijeme na kvalitetan način, nerijetko ih upisuju u neki od brojnih ljetnih dječjih kampova s puno zabavnih aktivnosti. No, osim kampova, u Puli se i tijekom ljeta djeci nudi pregršt zanimljivih i edukativnih sadržaja.

Tako, primjerice, Zajednica tehničke kulture Pula organizira ljetne Hobby tehničke radionice, koje se održavaju u Centru za tehničke aktivnosti Veruda, na kojima učenici mogu naučiti nešto novo, te otkriti svoje interese i stvaralačke mogućnosti. Radionice su vrlo poticajne, te razvijaju kreativnost, maštu i motoriku, a polaznici stječu nova znanja i vještine iz različitih područja tehnike. Voditelji radionica su iskusni učitelji tehničke kulture i profesori koji godinama sudjeluju u programima izvannastavnih aktivnosti tehničke kulture, te su mentori učenicima na natjecanjima mladih tehničara.

Svoja vrata otvorio je i Dječji ljetni sportski kamp Fratarski otok koji će raditi u turnusima sve do 11. kolovoza. Tamo se već tradicionalno, u organizaciji Sportske zajednice Grada Pule i suorganizaciji RSD Uljanik i Fratarskog d.o.o., zabavljaju djeca u dobi od 5 do 12 godina. Djeca će u kampu moći boraviti svakodnevno od 8 do 16 sati, te naučiti ili usavršiti svoje plivanje, savladati skokove u vodu, upoznati se sa mini vaterpolom, jedrenjem, veslanjem u kajaku i ronjenjem. Uz navedeno, djeca će se imati prilike okušati u raznim sportskim igrama i radionicama kao što su učenje orijentacije na moru i u prirodi te tehnike disanja i zarona, a cijeli program ljetnog kampa vode stručne osobe.

Plivački klub Pula također već dugi niz godina na Valsalinama organizira školu plivanja za sve kategorije. Uz njih će se na Valsalinama održavati i škola vaterpola u organizaciji Vaterpolo kluba Pula, te škola jedrenja za klasu Optimist Jedriličarskog kluba Vega. Na kupalištu Stoja svoj će ljetni sportski kamp ponovo otvoriti pak Plivački klub Arena, koji također djeci nudi bogat zabavni i edukativni program uz obuku neplivača i plivača. Tijekom ljeta neće mirovati niti Klub sportsko ritmičke gimnastike Gazela, koji organizira školu gimnastike u hladovini Šijanske šume.

Udruga Sa(nj)am knjige i ovo ljeto organizira "Pustolovno ljeto s Monte Librićem", sedmo po redu, koje će se ove godine odvijati na temu "Kazališna Pula". Putem radionica za djecu od 6 do 12 godina polaznici će se upoznati sa dramskim oblicima i kazališnom produkcijom, ali i sa cjelovitim procesom stvaranja kazališne predstave s posebnim naglaskom na dramski tekst i postupak oblikovanja književnog djela u dramski scenarij. Kako najavljuju organizatori, djeca će na ovim radionicama puno šetati i istraživati kazališnu povijest svoga grada, crtati, čitati, izrađivati predmete iz drevne prošlosti i ''igrati se kazališta''. Očekuju ih i brojni gosti, poznati pisci i ilustratori, koji će u posebnom programu Čitam Pulu s njima podijeliti vlastita znanja, iskustva i nestašluke iz djetinjstva. (Patricija SOFTIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter