Bogata ostavština Boška Petrovića


Velikan jazza, glazbenik, skladatelj i pedagog Boško Petrović više nije među nama, no njegov duh i djelo itekako su živi - a to se moglo posvjedočiti ovog petka u Grožnjanu, kad se održao program pod nazivom "Evening for BP". Tradicionalno, uvertiru su priredili vinari iz, kako je to BP nazvao, "eno-jazz cluba" uz bogati domjenak, a načelnik općine Grožnjan Claudio Stocovaz u prigodnom govoru prisjetio se početaka, točnije 1969. godine, kad se Hrvatska glazbena mladež "doselila" u Grožnjan, a, kako je istaknuo Stocovaz, jedna od važnijih aktivnosti koje organizira Hrvatska glazbena mladež, dijelom u suradnji s općinom Grožnjan, jesu Ljetna jazz škola HGM-a, kao i festival Jazz is Back! BP. Inicijator jazz škole i festivala jest Boško Petrović, a Stocovaz je rekao da su škola i festival nerazdvojna cjelina - jer mnogi koji su došli u školu učiti umijeće sviranja jazza danas su etablirani glazbenici, te mnogi danas i nastupaju na festivalu. Također, Stocovaz je istaknuo da će se i dalje truditi da očuvaju nasljeđe Boška Petrovića te da će nastojati da festival opstane usprkos teškim vremenima u segmentu financija, a rekao je i da je ovogodišnji bogati program festivala koji se održava od 12. do 30. srpnja, sa svakodnevnim koncertnim gostovanjima koja su privukla veliki broj posjetitelja, organizirala i osmislila Dubravka Dujmović Kušan.

Među brojnim uglednicima koji su prisustvovali večeri posvećenoj BP-ju bili su i župan Valter Flego, dožupanica Giuseppina Rajko, brojni gradonačelnici i načelnici te glazbenici koji su surađivali s Boškom Petrovićem, a kako je istaknuo dugogodišnji Boškov prijatelj i suradnik te nekadašnji grožnjanski načelnik Rino Duniš, mnoge uz Boška Petrovića vežu brojne drage uspomene.

U cijeloj priči nezaobilazna je glazba, pa je tako za vrijeme domjenka s repertoarom jazz i blues standarda zasvirao novigradski pijanist i pjevač Sandi Čakalo. Festival Jazz is Back! BP održava se 17 godina u kontinuitetu, a koncertnu večer na grožnjanskoj pozornici Balwan City otvorili su polaznici Ljetne jazz škole s kojima su zasvirali i mentori - trombonist Luis Bonilla te saksofonist Karlheinz Charlie Miklin uz nekadašnjeg BP-jevog učenika, vibrafonistu Vida Jamnika. Ovaj mnogočlani sastav izveo je dvije skladbe Boška Petrovića - "Davor's Moon" i "Sky Over Grožnjan", što je bila odlična uvertira u nastavak koncertne večeri, gdje su u sastavu Jazz Continuo nastupili dugogodišnji Boškovi prijatelji i suradnici - pijanist i pjevač Georgie Fame, gitarist Primož Grašič, basist Mario Mavrin i vibrafonist Vid Jamnik. Našle su se tu brojne skladbe Boška Petrovića, poput "BP Club After Midnight", "With Pain I Was Born", "Zagreb by Night", "Sigmund's Garden" i druge, a ovi vrsni glazbenici zasvirali su i pregršt jazz standarda kao i Fameove pjesme poput "Yeh! Yeh!" i drugih. Izuzetno brojna publika, koja je ispunila prostor Balwan Cityja i okolne grožnjanske uličice, dugim aplauzom dozvala je glazbenike na bis, na što su oni izveli "Just for a Thrill".

U četvrtak je na festivalu Jazz is Back! BP nastupio međunarodni kvartet u sastavu Stefano Bedetti, Ratko Zjača, Renato Chicco i Klemens Marktl, a festival zaključuje u subotu koncert četrdesetak polaznika Ljetne jazz škole HGM-a. (Napisala i snimila Tea TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter