Bogata i poucna izložba o izložbama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Do 21. lipnja u muzejsko-galerijskom prostoru Svetih Srca može se pogledati izložba "Prošlost za buducnost". Rijec je o izložbi uprilicenoj u povodu 110. obljetnice Arheološkog muzeja Istre i u povodu Dana grada Pule.

Rijec je o izložbi o svim izložbama - njih ukupno 340, koje su uprilicene u organizaciji Arheološkog muzeja Istre, ili u suorganizaciji Muzeja s drugim ustanovama te pojedincima, kao i gostujucim izložbama vanjskih organizatora.

Kronološkim su redom prikazani svi stalni postavi i to od utemeljenja Muzeja grada Pule prije tocno stotinu godina, 1902., preko Kraljevskog muzeja Istre 1930. pa sve do današnjeg AMI-ja koji je osnovan 1947. godine te tridesetak povremenih, tematskih izložbi.

Ovom su prigodom javnosti prvi put predstavljene izložbe AMI-ja izborom mnogobrojne dokumentacijske grade - od fotografija, razglednica, pisane i tiskane grade do crteža i drugog. Medu najzanimljivijim uracima je Statut pulske opcine napisan 1499. godine, koji je bio dijelom fundusa Kraljevskog muzeja Istre, a danas se cuva u Državnom arhivu u Pazinu.

Najveci dio fotografija je iz fundusa muzeja, ali tu su i slikovni prilozi iz Javne ustanove Nacionalni park Brijuni, novigradskog muzeja Lapidarium, a dio audio-vizualnog materijala ustupili su Nikola Lorencin i Andrej Bader.

Medu eksponatima su i knjiga posjetitelja muzeja, rucka lepeze, kamena skulptura, srebrna filigranska grozdolika naušnica, broncana uljanica i druge.

Tu su i brojni panoi s novinskim izrescima i drugim publikacijama koji oslikavaju što se sve zbivalo u pulskom Arheološkom muzeju. (V. BEGIC; snimio N. LAZAREVIC)


Podijeli: Facebook Twiter