Bogata aktivnost Društva Naša djeca u Pazinu

Tamara Damijanić, Paula Jurman i Marina Marušić
Tamara Damijanić, Paula Jurman i Marina Marušić

Početkom nove školske godine intenzivirana je aktivnost pazinskog Društva Naša djeca, a djelatnost i nove programe na konferenciji za novinare predstavile su aktivistice Tamara Damijanić, Paula Jurman i Marina Marušić.

One su pozvale djecu i roditelje da se uključe u rad Društva, a na raspolaganju su im glazbena, dramska i likovna radionica, zatim mali istraživači i astronomi te boravak plus za djecu koja poslije škole čekaju autobus. Budući da autobusni kolodvor nije prikladan za duže čekanje, djeca vrijeme do dolaska autobusa mogu provoditi u prostorijama DND-a, gdje pod stručnim nadzorom mogu napisati domaću zadaću ili učiti, rekla je Marina Marušić.

Utorak navečer rezerviran je za Pepea, zapravo za radionicu za djecu s problemima u ponašanju i učenju uz savjetovanje roditelja. Bude li zanimanja, organizirat će se radionice žongliranja i break dancea. Uz sve to DND organizira proslave rođendana.   

Bogatu aktivnost DND-a predstavila je Paula Jurman izdvojivši programe za Dječji tjedan, prosinačke svečanosti s dočekom Djeda Božićnjaka, Dječje maškare, Majčin dan, Dan očeva i Dan obitelji kada se već tradicionalno održava popularna utrka Fameja.

Ove godine pazinski DND sudjelovao je na Danima Julesa Vernea, a uz školu plivanja na Pazinčici, uspješno je organizirao logorovanje u Bilfo parku. Od ove godine DND simboličnim poklonima daruje novorođenčad, a u suradnji s Osnovnom školom Vladimira Nazora organizira čuvanje djece koja imaju slobodne sate, da u to vrijeme ne lutaju gradom.

U suradnji s Etnografskim muzejom Istre DND provodi edukativni projekt "Put po Kaštelu za 90 minuta" koji je dobro prihvaćen od pazinskih mališana, ali i učenika iz drugih krajeva Istre koji u Pazin dolaze na terensku nastavu.             

Projekte DND-a, među kojima su i neki koji se već duže vrijeme s uspjehom provode, predstavila je Tamara Damijanić. Među njima je edukativni projekt "Rastimo zajedno" koji se provodi zajedno s OŠ Vladimira Nazora, a s istom školom radi se na projektu "Ne želim odustati" koji uključuje dva asistenta za učenike s posebnim potrebama. Uz njih DND se prijavio na natječaj za uređenje dječjeg igrališta uz prostore koje koristi u nekadašnjoj vojarni. Damijanić je istaknula dobru suradnju s Gradom Pazinom, Županijom, Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva, raznim ministarstvima te brojnim donatorima i partnerima koji podupiru njegov rad, a s mnogima od njih uspješno surađuje i organizira brojne programe dobro prihvaćene od djece, njihovih roditelja i zajednice u kojoj djeluje. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter