Bogat uskrsni doručak uz glazbu i domaće proizvode

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Bogat program za blagdan Uskrsa očekuje Porečane i njihove goste od petka do nedjelje, tijekom kojeg se na području Poreča očekuje realizacija 25 tisuća noćenja, što je za 108 posto više nego u vrijeme ovog blagdana prošle godine.

Tim je povodom danas direktor porečke Turističke zajednice Nenad Velenik u ime organizatora održao konferenciju za novinare na kojoj je predstavio bogat program koji je pred nama, a odvijat će se na Trgu slobode s tradicionalnom gastronomskom i ponudom domaćih proizvoda na 15-ak štandova.

Otvoreno 20 hotela

- Tijekom vikenda od petka do nedjelje očekujemo daleko više gostiju nego prošle godine, čemu idu u prilog bolji, kasniji termin Uskrsa u odnosu na lani, te Europsko prvenstvo u twirlingu koje se do nedjelje održava u Poreču i koje nam je donijelo oko dvije tisuće gostiju. Otvoreno je ukupno 20 hotela i autokamp Ulika. Što se tiče strukture gostiju po nacionalnosti, najbrojniji će prema najavama biti Talijani, slijede Nijemci, Austrijanci, Slovenci te Hrvati, iznio je Velenik.

Turistička zajednica i za ovaj se Uskrs dobro pripremila kako bi kvalitetno dočekala prve goste, pa će se tako već na Veliki petak ujutro na Trgu slobode otvoriti sajam domaćih proizvoda s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja Poreštine, uz bogat zabavni program i gastronomsku ponudu.

- Na štandovima će se nuditi tipični domaći proizvodi – med, maslinovo ulje, sadnice, različiti tipovi brašna, sirupi i džemovi, proizvodi od aronije, lavanda, proizvodi od konoplje, suveniri, inčuni i drugo. Zabavni program rezerviran je za subotu i nedjelju kada će nastupiti Sergio Pavat i Sound of Istria i Alfa Time Bend te u nedjelju Limena glazba Zajednice Talijana iz Vižinade.

Radionica za djecu

U subotu u 10 sati pripremili smo radionicu izrade uskrsnih ukrasa za najmlađe, a u isto vrijeme na Uskrs, nakon svete mise, poslužit će se tradicionalni besplatni domjenak za sve koji se u tom trenutku budu našli na trgu - fritaja sa šparugama i špaletom uz čašu malvazije i pisanice, najavio je direktor TZ-a.

Pa će tako, doznali smo, biti pripremljeno 600 porcija fritaje, isto toliko obojanih jaja i stotinjak litara vina. Za kompletnu gastronomsku ponudu bit će zadužena tvrtka Pelagius iz Novigrada.

 Čelnik TZ-a dodao je da su OPG-ovima koji će nuditi domaće proizvode dali štandove na besplatno korištenje, kao dar za Uskrs. Cijeli ovaj blagdanski program od tri dana financira TZ s 40 tisuća kuna, zaključio je Velenik.

Uskrs u Rovinju

"Uskrs u Rovinju" naziv je trodnevne manifestacije koja će se u režiji Turističke zajednice grada Rovinja odvijati od 15. do 17. travnja na Trgu maršala Tita. Fešta posvećena uskrsnim blagdanima starta mimohodom Rovinjskih mažoretkinja koje će od 9 sati u pratnji zvukova Limene glazbe probuditi usnule građane i turiste. Od 10.30 do 12.30 sati najavljen je zabavni program u društvu Dua Eligio & Boris, da bi scenu u poslijepodnevnim satima i to od 18 do 20 preuzeo Duo Davor & Gracijan Terzić. Nedjeljno jutro u znaku je plesnog performancea kojeg će izvesti članice plesne skupine "Roxanne", a čiji je nastup zakazan za 10 sati. Program se nastavlja u društvu Dua "Stand by", a potom i u poslijepodnevnim satima (18 do 20) uz Duo Irena &Mauro Giorgi. Posljednji dan Uskrsa u Rovinju, također će biti u znaku zabavnog programa i gostiju iznenađenja. Glazbeni će se program odvijati od 10 do podne, dok će Kuća o batani s blagdanskim stolom "nastupiti" dva puta - od 10 do 14 sati, te poslijepodne od 18 do 20 sati. Kako doznajemo od predstavnika "Kuće o batani" gastronomske delicije tijekom trodnevnog gurmanskog menija, koji se odvija pod nazivom "Proljeće u Rovinju", bit će, uz dobru vinsku kapljicu, posvećen hranidbenim blagdanskim delicijama- preko jaja, šunke i luka do tradicionalnih morskih i mesnih menija. (T. KOCIJANČIĆ, N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter