Bogat program za Noc muzeja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medu tri tisuce muzeja u 40-ak zemalja koje u subotu obilježavaju Europsku noc muzeja bit ce i Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina.

Program, koji su po treci put zajednicki osmislili i koji ce se održavati u Kaštelu, predstavili su na konferenciji za novinare ravnatelji Lidija Nikocevic i Denis Visintin te kustosi Marija Ivetic i Mirjana Margetic.

Ima za svakog ponešto tako da organizatori ocekuju da ih od 18 sati u subotu do jedan sat ujutro u nedjelju posjete cijele obitelji, a ulaz je za sve besplatan.

Od 18 do 21 sat trajat ce radionica oslikavanja tradicijskih djecjih igracaka iz Hrvatskog zagorja koje je UNESCO ove godine uvrstio na reprezentativnu listu nematerijalne baštine covjecanstva. Nakon radionice bit ce i prigodna prodaja oslikanih igracaka.

U 22.30 koncert ce održati pulska grupa Maer koja djeluje oko godinu dana, a cine je glazbenici iz Pule i Rijeke, medu kojima je i kantautor Valter Milovan.

Na programu je i nekoliko predavanja, a bit ce predstavljen i projekt Archeos koji se financira europskim novcem. Grad Pazin je organizaciju kulturnih dogadanja povjerio gradskom muzeju koji na tome suraduje s udrugama.

Goran Farkaš predstavit ce festival TradInEtno, a David Belas Sedam dana stvaranja koji se takoder sufinanciraju sredstvima EU-a. Ti ce programi ici na gostovanje po zemljama koje sudjeluju u projektu Archeos.

O najnovijim arheološkim nalazima u dvorištu Kaštela provedenima ove zime informirat ce arheolog Josip Višnjic, dok ce Ivona Orlic govoriti o regionalnom identitetu u suvremenoj turistickoj ponudi Istre, što je tema njenog doktorata.

Pazinski gradski muzej u suradnji s buzetskim Zavicajnim muzejom organizira izložbu "A njihova glazba u vremenu traje…" koja ce biti otvorena u petak na Medunarodni dan muzeja.

Bit ce to ujedno i svojevrsni omaž nizu ovogodišnjih glazbenih obljetnica poput sto godina skladbe "Krasna zemljo, Istro mila" koju je u Pazinu uglazbio Matko Brajša Rašan na stihove Ivana Cukona i koja je pred deset godina postala županijska himna.


Podijeli: Facebook Twiter