Bogat program za finale Bijenala industrijske umjetnosti

Program zatvaranja počinje u petak u 15 sati
Program zatvaranja počinje u petak u 15 sati

"Zatvaranje 1. Bijenala industrijske umjetnosti, bit će po sadržaju isto tako veličanstveno kao i njegovo otvaranje prije točno sedam mjeseci", rekao je Damir Stojnić, u ponedjeljak na konferenciji za medije, u povodu zatvaranja Bijenala. Uz Stojnića, na konferenciji su govorili, Dean Zahtila, ispred udruge Labin Art Express XXI, labinski gradonačelnik Tulio Demetlika, viša savjetnica za kulturu Grada Labina Loredana Ružić Modrušan, te gosti iz Rijeke i Pule, Jelena Tondini, članica projektnog tima Rijeka Europska prijestolnice kulture 2020, Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, te Ivo Matulić, ravnatelj riječkog muzeja Moderne i suvremene umjetnosti.

Važan i uspješan projekt

Dean Zahtila je rekao da su tijekom Bijenala na dvadesetak lokacija u Labinu bili izloženi radovi umjetnika, koje je pogledalo preko četiri tisuće posjetitelja, te je još jednom zahvalio talijanskoj barunici i kustosici Lucreziji De Domizio Durini, koja je od ove manifestacije, napravila nešto veliko, značajno i vrlo važno za Labin.

- Barunica nam je ostavila kao poklon i u nasljeđe preko četrdeset umjetničkih djela većinom Josepha Beyusa, koji je i u fokusu bijenala, i to preko njegovih snažnih misli i ideja- istaknuo je Zahtila. U svom obraćanju, izrazio je zadovoljstvo Bijenalom, te najavio da će, ova velika kulturna manifestacija, 2018. godine biti dio kulturnih zbivanja u Rijeci i Puli. To su Tondini, Matulić i Komšo sa zadovoljstvom prihvatili, te su istaknuli da su razgovori o tome u tijeku, a gradovi poput Rijeke i Pule, mogu Bijenalu dati još značajniju dimenziju, pogotovo u izložbenom prostoru, kojeg u Labinu ima premalo. Zahtila je napomenuo da u Labinu ima dvije tisuće kvadrata izložbenog prostora, a ozbiljan bijenale, iziskuje puno više.

Na konferenciji za novinare je još jednom istaknuta vrlo velika važnost ovog uspješnog projekta u području kreativne industrije, te je naglašeno kako je Bijenale poprimio posebnu dimenziju, te da su na manifestaciji prisutni važni autori sa svojim djelima. Rečeno je i da je cijeli Labin proteklih sedam mjeseci živio uz umjetnost na raznim lokacijama.

Kulturu približiti građanima

Gradonačelnik Labina Tulio Demetlika, je također, izrazio zadovoljstvo Bijenalom, te je naglasio da će njegovo zatvaranje u petak, biti isto tako značajan trenutak kao i njegovo otvaranje.

- Očekuje nas šaroliki program, jer je cilj Bijenala kulturu približiti građanima na lokacijama izvan galerija i muzeja. Radove s Bijenala naši su sugrađani mogli pogledati na dvadesetak lokacija, od tvorničkih hala, banaka, poslovnih prostora, ali naravno i prostora namijenjenim umjetnosti. Cilj će i ubuduće biti predstavljanje radova najvećih umjetnika ljudima koji nisu likovni kritičari ili umjetnici, rekao je Demetlika.

Program zatvaranja 1. Bijenala industrijske umjetnosti održat će se na Pjacalu, ispod rudarskog šahta, a počinje u petak u 15 sati, kulturno zabavnom manifestacijom koju već treću godinu zaredom održava i direktno prenosi radio Labin, a na kojoj će nastupiti lokalni glazbenici i plesne skupine. Za građane će biti pripremljena i bogata gastro ponude, a za mega fritaju pobrinut će se popularni Budimir Žižović - Žižo.

U večernjim satima, u izložbenom prostoru na Pjacalu, održat će se koncert velikog orkestra labinske Osnovne umjetničke škole, a nakon toga, samo stotinjak metara dalje, u Gradskoj knjižnici, održat će se glazbeno-poetska večeri s Elis Lovrić i Enesom Kiševićem. U 20 sati u Lamparni će se održati promocija kratkog filma Matije Debeljuha "Grad od čelika", te predstaviti instalacija "Physical Rhythm Machine" nizozemca Philipa Vermeulena. Vrhunac zatvaranja bit će veliki koncert IAB Farewell Concert & Party, a najavljeni su nastupi Tene Bevčar, Paole Miletić, SDP tria, grupe Vatra,  atu su i Beat Busters (electro) i Seriously Twisted (DJs).

Organizatori zatvaranja 1. Bijenala industrijske umjetnosti su Grad Labin i Labin Art Express XXI, u suradnji s radio Labinom i LAG-om  Istočna Istra. (Napisao i snimio Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter