Bogat program za Dan Rovinja i blagdan sv. Eufemije

Tiještenje grožđa u bačvi (A. POKRAJAC)
Tiještenje grožđa u bačvi (A. POKRAJAC)

Dogradonačelnik Marino Budicin i glasnogovornica Grada Rovinja Maria Črnac Rocco najavili su danas bogat program proslave Dana grada i blagdana njegove zaštitnice sv. Eufemije. Svečana sjednica Gradskog vijeća održat će se u nedjelju u 17 sati u Multimedijalnom centru. Uz mimohod i nastup gradske limene glazbe i mažoretkinja, prethodit će joj dolazak brojnih sudionika ekološke akcije "Od punte do punte - kopno i morem" i maratonca Sandije Mužine, koji će trčati iz Pule, a od Kukaletovice mu se mogu pridružiti rekreativci.

U 18 sati na Trgu maršala Tita počinje Rovinjski festival vina, s demonstracijom klasične prerade grožđa, natjecanja u gnječenju grožđa bosim nogama, degustacijom najboljih vina i istarskog pršuta te besplatnih sardela sa žara. Na trgu će od 19 sati nastupati Sergio Preden s Ricky Bosazzi Quintetom, midi pjevači Zajednice Talijana, folk sastav Batana, grupe Duo On Line i Party band.

U ponedjeljak, na blagdan sv. Eufemije, u župnoj crkvi posvećenoj zaštitnici Rovinja, služiti će se četiri mise. Prvu u osam sati služit će župnik Milan Zgrablić, a onu u devet na talijanskom Lino Ninchele. Središnju misu u 11 sati predvodit će porečko-pulski biskup Dražen Kutleša, a večernju u 18 sati biskup u miru Ivan Milovan.

Na Valdibori će se održati tradicionalni sajam. Blagdansko raspoloženja na trgu će od 10 sati uljepšati mažoretkinje, a uslijedit će dječji turniri u tenisu, ženskoj košarci, mini rukometu i demonstracije aikido vještina. U večernjem programu će od 19 sati nastupiti rovinjski Masterband, a od 21.30 ovogodišnji dobitnik Porina Opća opasnost.

Ovogodišnji će program početi već u petak, međunarodnim veteranskim turnirom u košarci i vaterpolskim memorijalom Nikše Kalačića. Na Večeri u obitelji Zajednice Talijana, na programu u 19 sati, nastupit će i rovinjski esuli iz udruge Famia Ruvignisa, koji tradicionalno pohode Rovinj za blagdan sv. Eufemije.

Subotnji program počinje u 9 sati tradicionalnim boćarskim turnirom na Štangi. Od 10.30 na središnjem trgu nastupat će plesačice gimnastičkog kluba Roxanne i zumbe Leiras, a u 12 kreće 11. biciklijada grada Rovinja prema Valalti i novom biciklističkom stazom do Rovinjskog Sela s povratkom na trg.

U subotu će se od 10.30 u Turističkom naselju Villas Rubin održati 3. super sprint triathlon Rovinj - otvoreno prvenstvo Istarske županije. U 11 sati iz ovog će naselja startati 15. plivački maraton. U isto vrijeme u dvorani Valbruna počet će odbojkaški turnir, a u rovinjskom akvatoriju regata krstaša.

Od 17 sati na trgu ide novi Santa Eufemia Brass Festival, nakon čega će nastupati rovinjski bendovi Shock Treatment, Feedback, No limits i Big wave. U 19 sati u Zajednici Talijana predstavit će se povijesni i kulturni vodič Rovinja, čiji je autor Gabriele Bosazzi. Program će u 20.30 sati zaključiti 13. susret pjevačkih zborova sv. Eufemija u crkvi rovinjske zaštitnice. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter