Bogat program za 20 godina pulskog studija harmonike

Franko Božac, Nevenka Tatković, Bashkim Shehu i Valentina Kasajić (N. LAZAREVIĆ)
Franko Božac, Nevenka Tatković, Bashkim Shehu i Valentina Kasajić (N. LAZAREVIĆ)

Na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile danas je održana konferencija za novinare u povodu prigodnog programa za dva desetljeća djelovanja studija klasične harmonike u Hrvatskoj.

Koncertni će se program, kako je najavio pročelnik Odjela za glazbu Bashkim Shehu, upriličiti 1., 2. i 3. travnja u pulskom Domu hrvatskih branitelja, gdje će nastupiti eminentni gosti, među kojima i čuvena Camerata Austriaca iz Linza.

- Ponosni smo što je ovo jedini sveučilišni studij klasične harmonike u Hrvatskoj, koji baštini 40 godina dugu tradiciju obrazovanja harmonikaša u Puli. Stoga ovo je pravo "Vrijeme za pamćenje", kao što se i naziva trodnevni program u povodu obilježavanja ove važne godišnjice.

Do danas je studio iznjedrio veliki broj izvrsnih glazbenih pedagoga i izvođača, umjetnika na harmonici, koji promiču kvalitetu glazbene umjetnosti. Posebno smo ponosni na sjajne rezultate naših studenata i na značajne uspjehe profesora, jer su izvrsni promotori Pule, Odjela za glazbu i našeg sveučilišta i daleko izvan granica Hrvatske, rekla je prof. dr. Nevenka Tatković, prorektorica za nastavu i studente pulskog sveučilišta.

Franko Božac, voditelj koncertne djelatnosti Odjela za glazbu, i Baskhim Shehu rekli su da će se u programu proslave predstaviti učenici istarskih glazbenih škola pa sve do poznatih i uvaženih gostiju.

- U utorak, 1. travnja, nastupit će učenici pulske glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, oni iz porečke glazbene škole "Slavko Zlatić" pri tamošnjem Učilištu, kao i polaznici labinske glazbene škole Matka Brajše Rašana pri POU-u. Drugog dana (2. travnja) nastupit će gosti s Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu, s Muzičke akademije u Sarajevu, konzervatorija "Giuseppe Tartini" iz Trsta, Akademije za glasbo u Ljubljani i domaćini. Trećeg dana gostuje orkestar Camerate Austriace iz Linza, a dirigent je Zvonimir Hačko (SAD). Nastupit će i solisti, među kojima violinistica Eyu Mitsuhashi i pijanistica Charlene Farrugia s Malte, kazao je Božac.

Shehu je govorio i o djelatnicima, nositeljima glavnog predmeta, te o njihovom sjajnom pedagoškom radu, a to su Slavko Magdić, Dražen Košmerl, Borut Zagoranski te Franko Božac, dok su vanjski suradnici Elsbeth Moser i Friedrich Lips, a asistenti Igor Krizman i Marija Vukoja Plavčak. Predmete struke predavali su i Vitalij Muntjan, Radmila Bikić Magdić i Denis Modrušan.

Studentica Valentina Kasajić rekla je da joj je jako lijepo studirati u Puli te da ovaj studij, kao i svaki drugi, ima svoje prednosti i mane. Prednosti su da je to mala sredina, vrlo kvalitetni profesori, a nedostaci što nema dovoljno instrumenata i prostorija za vježbanje, i što tu ne djeluju i ostali glazbeni odjeli, njima potrebni zbog suradnje, primjerice puhači ili gudači.

Shehu se zahvalio Domu hrvatskih branitelja na suradnji te kazao da će se tijekom druge i treće večeri dodijeliti priznanja najzaslužnijima za razvoj harmonike u Puli i studija harmonike.

Uskoro studij solo pjevanja

Shehu je najavio i otvaranje studija solo pjevanja. "Za sada još ne mogu reći detalje jer se radi na samome otvaranju studija, bit će tu još puno posla, no vrlo smo ponosni što ćemo uskoro krenuti s time", kazao je. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter