Bogat program u prosincu na rovinjskim ulicama

Vidoviti Milan
Vidoviti Milan

U godini u kojoj se obilježava 70. obljetnica Zajednice Talijana Rovinj, ujedno i jedne od najstarijih Udruga, koja je osnovana daleke 1948. godine, i jedne od rijetkih s neprekidnim kontinuitetom u djelovanju u rovinjskom je Circolu održana konferencija za novinare. Ujedno bila je to i prigoda za kraći osvrt na dosada učinjeno, odnosno na brojna događanja u režiji Zajednice Talijana koja će se odvijati tijekom ovog i predstojećeg mjesece. U uvodom slovu predsjednik Zajednice "Pino Budicin", Marino Budicin, naveo je brojna događanja, koja će osim proslave velikog jubileja biti i u znaku prosinačkih događanja.

Učenje rovinjskog talijanskog dijalekta

Već ove srijede, posjetitelji Zajednice imat će se prigodu upoznati s radom prof. Libera Benussija, voditelja tečaja rovinjskog dijalekta. Kako se moglo čuti, tečaj koji ima za cilj očuvanje baštine i jezika, startao je 2010. godine, a ono što potonji čini različitim i bogatijim od ranijih tečajeva je novost da se uči čitati i pisati na rovinjskom dijalektu. Inače, dodao je prof. Benussi na ovom je tečaju dvadeset polaznika, različitog predznanja, koji će već na književnoj večeri posvećenoj dijalektnim autorima, pokazati što znaju i što su naučili. Književna je večer pod nazivom "Ricordando i nostri autori" (Matteo Ucciso Benussi, Antonio Gian Giuricin, Giovanni Santin i Gregorio Rino Sorgo) zakazana za 18 sati u prostorima Zajednice. Više riječi o modelarstvu, koje posljednje dvije godine pri Zajednici vodi Alvise Benussi, dao je poznati morski vuk, iskoristivši prigodu da pozove sve zainteresirane da se odazovu radionici, koja se svake srijede i petka, od 18 do 20 sati provodi u Circolu.

- Nakon što je prošlogodišnja grupa modelara napravila flotu/izložbu batana, ove su godine u centru zanimanja sva tradicionalna plovila Jadrana, rekao je Libero Benussi, dodajući da će vrata radionice modeliranja biti otvorena sve do svibnja.

Mercatino di Natale i Borići dobrote

Vezano za prosinačka događanja zajednica Talijana i ove će godine, odnosno desetu godinu za redom organizirati Mercatino di Natale.

- Riječ je tradicionalnom i iznimno dobro prihvaćenom božićnom sajmu, koji osim radosti izlagača, mahom rukotvorina naših članica, djece vrtića "Naridola", Osnovne škole "Bernardo Benussi", Talijanske srednje škole i svih ljudi dobrog srca, ima i humanitarni karakter. Podsjećam, sredstvima prikupljenim s Božićnog sajma svake smo godine donirali neku potrebitu obitelj ili instituciju. Iza nas su pomoći za tri obitelji s bolesnim članovima, sredstva za nabavku stola za potrebe ginekologije, aparat za limfnu drenažu i ostalo, podsjetila je potpredsjednica Zajednice Talijana Maria Tamburini, dodavši kako će ove godine sredstva za Sajma biti namijenjena za nabavku novih nošnji članovima KUD-a "Marco Garbin". Inače, Mercatino di Natale u prostorima Zajednice odvijat će se od 15. do 18. prosinca. Također, i ove godine moći će se kupiti Borići dobrote,( koje s jedne strane izrađuju maštoviti građani, udruge i klubovi) a koje, opet i s druge strane plemenito kupuju građani, udruge i klubovi i na taj način prikupljaju sredstva za humanitarne akcije. Novost, u odnosu na ranije odnosi se na činjenicu što će ovogodišnji Borići dobrote biti izvedeni pod dirigentskom palicom Dječjeg Gradskog vijeća Rovinja, i uz potporu Zajednice. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter