Bogat program proslave svetog Pelagija

I ove se godine očekuje obasjano nebo nad Novigradom
I ove se godine očekuje obasjano nebo nad Novigradom

Novigrađani će i ove godine višednevnom feštom svetog Pelagija obilježiti Dan grada i mjesnog sveca zaštitnika. Od 27. do 30. kolovoza pripremljen je raznovrstan sportski, kulturni i zabavno-glazbeni program, uz uobičajene protokolarne sadržaje, a sve popraćeno bogatom gastronomskom ponudom na štandovima duž novigradskog Mandrača i Porporele.

Zabava na četiri pozornice

Glazbeni dio programa donosi četiri dana zabave na čak četiri pozornice. U petak 28. kolovoza na Velikom trgu nastupa Plesni centar Studio iz Pule koji će prirediti vrući ljetni Latino dance party, sutradan će na istoj pozornici koncert za pamćenje održat će hrvatska glazbena diva Tereza Kesovija, dok će Vesna Nežić Ružić u pratnji legendarnih Anelida publiku zabavljati u nedjelju navečer.

Na Porporeli će program već u četvrtak otvoriti poznati bosanski reper Edo Maajka, koji novigradskoj publici "duguje" nastup s ovogodišnjeg Parkfesta, kada je zbog kiše koncert odgođen. Petak navečer rezerviran je pak za pravu glazbenu feštu kada nastupa neumorni The Night Express band. Sutradan, u subotu, novigradskoj publici po prvi puta predstavit će se Sugarfree Zuchero Tribute band, nova koncertna atrakcija inspirirana "likom i djelom" planetarno poznatog talijanskog kantautora Zucchera. Kao "šećer na kraju" višednevnog zabavno-glazbenog dijela programa nastupit će Tony Cetinski, koji je sredinom kolovoza, velikim koncertom u pulskoj Areni proslavio 25 godina glazbene karijere. Na maloj pozornici u Prolazu Boška Petrovića publika će uživati uz zvuke talijanske kancone, bluesa, rocka odnosno uz nastupe Wrong Businessa, Sergija Predena Gata & Ricky Bosazzi Quinteta, te glazbene ekipe okupljene pod nazivom Denis Makin & Friends. U kasnijim večernjim odnosno noćnim satima na pozornici u "Party zoni" na Porporeli, na svoje će doći ljubitelji klupske i dance glazbe, obzirom da će se od četvrtka do subote ovdje održati program uz nastupe DJ-a. Na sam Dan Grada, 28. kolovoza, na pozornici u parku ispred gradskog kina, nakon svečane sjednice Gradskog vijeća, nastupit će Iva Gortan, mlada Pazinka, finalistica TV showa The Voice of Croatia, u pratnji svojeg Lounge acoustic trija.

Svečana gradska sjednica i nagrade

Fešta svetog Pelagija tradicionalno donosi i bogat sportski program, u koji će se od petka do nedjelje uključiti gotovo svi novigradski sportski klubovi, organizacijom turnira i sportskih susreta koji će kroz tri dana tako okupiti gotovo tisuću novigradskih sportaša i njihovih gostiju iz Istre, ostataka Hrvatske, pa i inozemstva.

Inače, samo uvertira u višednevnu proslavu bit će protokolarni sadržaji u četvrtak 27. kolovoza, kada će u novigradskom Muzeju Lapidarium tradicionalno biti uručene nagrade i priznanja vlasnicima najuređenijih okućnica u režiji turističke zajednice te najboljim gradskim sportašima odnosno učenicima, u režiji Grada Novigrada. U večernjim satima u crkvi Svetog Pelagija i svetog Maksima upriličit će se zajednički koncert svih novigradskih zborova i vokalnih skupina pod nazivom "Pjesmom Te pozdravljamo, sveti Pelagije…". Sutradan, na sam Dan Grada i gradskog sveca zaštitnika, 28. kolovoza, u prijepodnevnim satima održat će se svečana koncelebrirana Sveta misa i procesija s relikvijama svetog Pelagija, dok će se u večernjim satima u novigradskoj kino-dvorani održati svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj će se među ostalim uručiti gradska priznanja ovogodišnjim laureatima. Uoči sjednice u atriju Gradske knjižnice otvorit će se izložba fotografija s motivima Novigrada, iz arhive Grada Novigrada i novigradske turističke zajednice, a čiji su autori doajenka hrvatske fotografije, nažalost nedavno preminula, Marija Braut, te fotograf Filip Peternel. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter