Bogat program prethodi beatifikaciji vlč. Bulešića

Vladimir Žmak, Irena Hrvatin, mons. Vilim Grbac, vlč. Dalibor Pilekić i Ana Cvitan (M. ANGELINI)
Vladimir Žmak, Irena Hrvatin, mons. Vilim Grbac, vlč. Dalibor Pilekić i Ana Cvitan (M. ANGELINI)

U prostorijama župe Sv. Antuna u Puli najavljena su događanja koja će prethoditi beatifikaciji istarskog svećenika Miroslava Bulešića, koja će se održati 28. rujna u Areni.

Vilim Grbac, generalni vikar Porečke i pulske biskupije, župnik u Lanišću Dalibor Pilekić i župnjanin iste župe Vladimir Žmak te Ana Cvitan, voditeljica Ureda za javnost Porečke i pulske biskupije, predstavili su događanja koja će prethoditi ovom, za Istru i Hrvatsku, a pogotovo za Porečku i pulsku biskupiju, značajnom događaju.

- Svakodnevno, sve do 1. rujna, primamo prijave organiziranih hodočasničkih grupa. Odlučili smo se na što ranije prijave (zainteresirani se prijavljuju u svojim župama) kako bismo što bolje organizirali promet autobusa i vozila te prijem sudionika proslave. Očekujemo dolazak 500-600 svećenika, rekao je generalni vikar Porečke i pulske biskupije Vilim Grbac.

Kulturno-umjetnički i duhovni program proslave "Dani mučeništva Miroslava Bulešića" u Lanišću i Svetvinčentu održat će se od 22. do 25. kolovoza. Program započinje u četvrtak svetom misom u Lanišću koju će predvoditi baljanski župnik Darko Zgrablić i koncertom duhovne glazbe. Dan kasnije, u petak, u Lanišću će nakon svete mise koju će predvoditi rektor međubiskupijskog sjemeništa na Šalati u Zagrebu Domagoj Matošević biti predstavljena knjiga "Velečasni Stjepan Cvek: uspomene na svećeničke godine u Istri 1937-1965".

U Svetvinčentu, rodnoj župi Miroslava Bulešića, će iste večeri na kuli srednjovjekovnog kaštela Morisin-Grimani biti postavljena velika fotografija budućeg blaženika koja će tamo ostati sve do beatifikacije.

U subotu, na obljetnicu mučeništva Miroslava Bulešića, održat će se euharistijska slavlja. U Svetvinčentu će ga predvoditi porečko-pulski biskup Dražen Kutleša s početkom u 18 sati, a u Lanišću u 19.30 sati predvodit će ga don Zdeno Dundović, župnik iz Zemunika. Ujedno će se u Lanišću s početkom u 21 sat premijerno prikazati film "Moja osveta je oprost", koji dočarava događaj "krvave krizme" kada je ubijen Bulešić.

Nedjelja, 25. kolovoza, je rezervirana za koncelebrirano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile u Lanišću koje će predvoditi porečko-pulski biskup Kutleša, a koju će prenositi HRT-e, dok cijeli četverodnevni program završava tradicionalnom laniškom svečanom večernjom. (G. ROJNIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter