Bogat program ovogodišnjeg Sajma knjige u Istri

S konferencije za novinare 19. sajma knjige u Istri (N. LAZAREVIĆ)
S konferencije za novinare 19. sajma knjige u Istri (N. LAZAREVIĆ)

"Sajam knjige u Istri održat će se od 5. do 15. prosinca, a program nam nije nikada bio obimniji - čak 87 događaja u deset dana, na kojim će sudjelovati 250 sudionika. No, mi se ne vodimo brojkama nego sadržajem, kojeg će biti napretek.

Program je podijeljen u tri teme koje se isprepliću i ima tu crvenu nit i zlatni rez za kojim svake godine sanjamo, ali ne uspije nam se uvijek obistiniti. Programski odbor sajma imao je stručne suradnike, sve redom mlade znanstvenike iza kojih su razna sveučilišta. Programi su 'Socijalizam na klupi', 'Izlet u Rusiju' i 'Vojvodina - regija u regionu', a prvu je temu, uz članove programskog odbora, oblikovao Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma pulskog sveučilišta", kazala je direktorica sajma Magdalena Vodopija na konferenciji za novinare u Castropoli.

Igor Duda je u ime CKPIS-a predstavio program Socijalizam na klupi. "Jedan od voditelja centra je Boris Koroman, koji je i u programskom odboru sajma, pa smo kolege Andrea Matošević, Lada Duraković i ja s njim dogovarali koje ćemo naslove predstaviti i koje ćemo teme obraditi.

Klupa iz naslova može biti ona školska na kojoj se uči, ali može biti i optuženička pa će se socijalizmu na sajmu i suditi. No, ta klupa može, u sportskom terminu, biti i rezervna klupa, na kojoj socijalizam čeka trenutak za svoj povratak na povijesnu scenu. Što se tiče autora predstavit ćemo knjige Radine Vučetić i Silvija Mirošničenka, ali i tri zbornika na kojima je radilo 50-ak autora", kazao je Duda.

Vodopija je predstavila program "Izlet u Rusiju", koji je rađen u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Odsjekom za istočnoslavenske jezike i književnost – Rusistika, a glavna selektorica programa je dr. sc. Ivana Peruško.

- Ona je u svom izboru uspjela obuhvatiti suvremeni trenutak ruske književnosti. Na sajam, zahvaljujući našem partneru Viktorov Grupi, dolaze najveća imena suvremene ruske književnosti, kao što su Ljudmila Ulickaja, jedna od najprevođenijih i najnagrađivanijih ruskih prozaistica, Tatjana Tolstaja, najznačajnija predstavnica ruske postmodernističke proze, Aleksandar Genis, poznati književni kritičar, esejist, filozof i pisac koji se afirmirao u SAD-u, Oleg Kašin, novinar i publicist posebno osjetljiv na socijalnu zbilju današnje Rusije i Sergej Birjukov, avangardni pjesnik i performer, kazala je Vodopija, dok je Nataša Šimunov predstavila reviju suvremenog ruskog filma koja će se održavati u kinu Valli gdje će biti prikazano pet recentnih ruskih filmskih ostvarenja.

Čitateljska nagrada "Dr. Ivo Borovečki"

"Sajam ove godine kreće i s novom, Čitateljskom nagradom. Nagrada nosi naziv po legendarnom pulskom rendgenologu, esperantistu, poliglotu, ali iznad svega istinski velikom pulskom čitatelju, posvećeniku knjigama", dr. Ivi Borovečkom, kazala je Slavica Ćurković. (B. VINCEK)

OPŠIRNIJE O PROGRAMU SAJMA KNJIGE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter