Bogat program na 25. Jakovlji u Kanfanaru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tko voli, nek' izvoli! I nek' ne kaže da mu baš ništa s programa ne zvuči interesantno. Kanfanar, koliko mali da je neka je, ali hrabro ide naprijed u organiziranje tradicionalne fešte. Popuniti četverodnevni program nije lako delo, znat' će svatko tko se ikada igrao event menagera. Načelniku Općine Sandru Jurmanu i timu mu suradnika vrlina je pucati visoko, kako se kaže.

Sveti Jakov, kojemu fešta i ide u čast vjerojatno bi blagoslovio program 2015. Dvadeset i peti put iliti dvadeset i petu godinu smotra istarskih volova iz cijele Istre održava se u Kanfanaru ne samo kako bi, eto, i oni imali neku svoju feštu već je cilj nešto kompleksniji. Istarsko govedo, autohtona pasmina, najveći sisavac na našem kontinentu, kažu, s primjercima težine i preko 1,2 tone prijeti izumiranje. Pomislio bi čovjek da nešto tako veliko ne može nestati s lica Zemlje, ali je na žalost činjenica da veliki uvijek padnu prvi.

Da o našem domaćem volu ne bismo za koju godinu pričali kao o dinosauru čije su tragove našli na baljanskom teritoriju brine se Jurman i njegovi. - Istarsko govedo jedno je od najljepših goveda u svijetu, rečeno je na konferenciji, a to je subjektivno jer je mami njezino dijete uvijek najljepše, tako je i nama naš vol baš onakav kakav treba biti, ali isto rečeno da ukupni broj danas iznosi oko 1200 jedinki je činjenica.

- Kanfanarci su 1991. godine, kada je broj grla istarskog goveda pao ispod sto, odlučili nešto učiniti za spas ovog vrijednog goveda pa su obnovili tradicionalni sajam na dan Sv. Jakova, rekao je Jurman. Obzirom da se obilježavanje ovog dana spominje još davne 1325., dakle u 14. stoljeću dokazano je, vrijedi otići do Kanfanara i sada u 21. stoljeću i odati čast volu. Istarski vol, da ne zaboravimo nije samo lijep već ima i funkciju, zadatak čijim ispunjavanjem ravnopravno sudjeluje u kućnim, tj. okućnim poslovima familije koja ga drži.

Nije on kriv što su ga s godinama maknuli sa zadatka, ali će na Jakovlji imati priliku pokazati što zna i umje. Nakon prezentacije vještine oranja proglasit će se najteži, najposlušniji i najljepši istarski volovi. Sjedilački način života od ovoga četvrtka svak' ima priliku barem na kratko zamijeniti nekom aktivnošću gdje se koriste ruke i noge.

U četvrtak, 23. srpnja održati će se završnica tradicionalnog teniskog turnira, u petak u 19.00 sati u galeriji Melenica otvara se izložba fotografija "San te doša najti" kanfanarskog fotografa Davida Medena, na kojoj će se izložiti fotografije svih volova koji će sudjelovati na ovogodišnjoj Jakovlji, odigrati će se i tradicionalna nogometna utakmica veterana i seniora, a gurmani dolaze na svoje u 19,30 sati kada počinje gastro show Fužijada s Reneom Bakalovićem, u petak binu će okupirati tamburaški sastav Satir, u subotu z ranega se pljočka, biciklira i boća.

Popodne je rezervirano za smotru volova, a navečer je opet vrijeme za kanat uz nastup KUD-a Dvigrad i gostiju, Klapu Rišpet i Fun box band. U ponoć neka nitko ne bježi doma jer će se Kanfanar osvijetliti pod vatrometom, a nedjelju neka svakako ne prespava jer započinje auto-utrka Prvenstva Hrvatske, Prvenstva Lige zapad, Prvenstva auto i karting saveza Istre i Prvenstva istarske rivijere u kronometar vožnjama pod nazivom ?Hyundai Autokuća Košara - 8. Nagrada Kanfanara 2015". (P.BARIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter