Bogat program MFF-a: 70 filmova, 5 koncerata i gosti

Ove godine MFF je otišao i korak dalje te postao 'slobodna zona'
Ove godine MFF je otišao i korak dalje te postao 'slobodna zona'

Ovogodišnji, 16. Motovun Film Festival, koji će trajati od 27. do 31. srpnja, donosi bogat filmski, glazbeni i popratni program koji je ove godine, u povodu ulaska Hrvatske u EU, posvećen najvećoj europskoj manjini – Romima.

"U pet dana i noći, u poznatom ritmu, MFF ove godine donosi 70 projekcija, pet koncerata, čitav niz gostiju i glavni program u kojemu je 20 naslova", rekao je danas u zagrebačkoj Kući za ljude i umjetnost - Laubi, direktor MFF-a Igor Mirković.

Središnji program festivala, po izboru Jurice Pavičića i Milene Zajović, donosi niz uspješnica recentne svjetske kinematografije, a otvara ga 27. srpnja koprodukcija nekoliko europskih zemalja "Imagine" (2012.) poljskoga redatelja Andrzeja Jakimowskog, topla priča o slijepim osobama.

"Fokusirali smo se na filmove koji su hrabri i novi, ali i koji donose jednu pozitivnu energiju", rekla je Zajović. Kao najveća atrakcija ovogodišnjega programa najavljena je trilogija "Ljubav - Vjera - Ufanje" festivalskog doajena Ulricha Seidla.

U program su uvršteni i filmovi sa Sundancea. To su "Frances Ha" (2012.) Noaha Baumbacha i "Kompjutorski šah" (2013.) Andrewa Bujalskog.

Tu su i punkerske "Dobre vibracije" (2012.), britansko-irski film o rađanju punka, te SF komedija s indie primjesama "Camille premotava" (2012.), koja je dobila nagrade u Cannesu i Locarnu. 

U regionalnom programu izdvajaju se "Skidanje" (2012.) srbijanskog redatelja Koste Đorđevića te "Obrana i zaštita" (2013.) Bobe Jelčića i "Kauboji" (2013.) Tomislava Mršića, filmska adaptacija kultne zagrebačke predstave.

Svake godine širi se i dokumentarni dio programa, a kao reakcija na socijalnu krizu u mediteranskom bazenu u programu 16. MMF-a dva su filma koja tu krizu tematiziraju kroz žanr dokudrame – katalonska "Pošast" (2013.) redateljice Neus Ballus i "Kći" (2012.) grčkog redatelja Thanosa Anastopoulosa.

Niz zanimljivih provokativnih dokumentaraca dopunjavaju "Pussy Riot – A Punk Prayer" redatelja Mikea Lernera i Maxima Pozdorovkina o skupini ruskih disidentica koje su završile u zatvoru zbog izvedbe "punk-molitve" u glavnoj ruskoj katedrali. "Također imamo dokumentarac 'Fuck for Forest' o aktivističkom kolektivu iz Berlina koji u amaterskoj produkciji proizvodi pornografske filmove koje prodaje na internetu, a prihod ulaže u spas amazonskih prašuma", kazala je Zajović, napomenuvši da će se cijeli program znati vjerojatno početkom idućega tjedna.

Počasni gost festivala je iranski redatelj Mohsen Makhmalbaf, ovogodišnji dobitnik priznanja "Maverick".

Ove godine MFF je otišao i korak dalje te postao "slobodna zona" sa svojom putovnicom, ustavom i himnom, posvećena zabavi i dobrom raspoloženju. Slobodna zona Motovun ima i svoju "Malu mahalu", romski program koji je ove godine glavni prateći program festivala. "Sukladno tome, pripremili smo 30 filmova i pet koncerata, te cijeli niz zanimljivih romskih umjetnika iz brojnih zemalja", kazao je Igor Mirković.

Ostvarena je i suradnja s klubom Žedno uho, koji se tako za vrijeme trajanja festivala seli iz Zagreba u Motovun, gdje će nekoliko renomiranih DJ-eva osigurati posjetiteljima cjelonoćnu zabavu.

Na kraju festivala bit će dodijeljen Propeler Motovuna, nagrada najboljem filmu u međunarodnoj konkurenciji. O dobitniku će odlučivati četveročlani žiri. Nagradu FIPRESCI dodjeljuje tročlani međunarodni žiri filmskih kritičara, a za nagradu "Bauer – film godine" za najbolji film u regiji selektori MFF-a odabrali su 12 filmova. U finale će ući tri filma koja dobiju najviše ocjene sedmeročlanog žirija.

Ove godine nagrada "50 godina" za više od pola stoljeća posvećenosti radu na filmu ide u ruke scenaristu, poznatom književniku Mirku Kovaču za "dugotrajan, konstantan i vrijedan doprinos hrvatskoj kinematografiji". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter