Bogat program kluba mladih Svetog Petra u Šumi   

Porinuće gradnje 503 u Uljaniku (D. MEMEDOVIĆ)
Porinuće gradnje 503 u Uljaniku (D. MEMEDOVIĆ)

Jednoglasnom odlukom Vijeća općine Sveti Petar u Šumi prihvaćeno je izvješće o polugodišnjem izvršenju proračuna u kojem su ukupni prihodi ostvareni u iznosu od 1,28 milijuna kuna, a rashodi u iznosu od 1,03 milijuna kuna, što je 26,27 posto od godišnjeg plana koji iznosi 4,87 milijuna kuna. Ovako, skromno, punjenje proračuna općinski načelnik Mario Bratulić, pripisao je izbornoj godini u kojoj je općina gotovo dva mjeseca samo tehnički funkcionirala, a uz to još je na čekanju projekt Društvenog doma "Malenica" za koji je u općinskom proračunu planirano 1,6 milijuna kuna i to iz fondova EU. Bratulić ne očekuje kako će se o Mjeri 7, u sklopu koje se treba realizirati ovaj projekt, do konca godine uopće raspravljati, ali očekuje kako će se znatniji broj planiranih prihoda do konca godine ipak ostvariti. U to nije uvjeren Branko Dajčić, zaključivši kako nedostaju realni izvori financiranja. Bratulić smatra kako je tomu doprinijela i porezna reforma koja je, kaže, ponižavajuća za jedinice lokalne samouprave.

U izvješću o radu načelnika u prvom polugodištu tekuće godine Bratulić je, između ostaloga, naglasio kako je osigurano 100 tisuća kuna za sufinanciranje uređenja parkirališta, a očekuje se povrat 80 tisuća kuna od Agencije za plaćanja za Program ukupnog razvoja Općine Sveti Petar u Šumi.

Vijećnica Jelana Bratulić predstavila je projekte Kluba mladih Sveti Petar u Šumi, koji je osnovan u svibnju ove godine, a od ove jeseni kreće s intenzivnijim aktivnostima. Klub je osnovan s ciljem okupljanja svih zainteresiranih, pogotovo mladih, za razvitak i promicanje kulturnog i društvenog života svih Supetaraca. Od projekta Bratulić je izdvojila malu školu izviđača, informatičke radionice za mlade i starije, radionice dječjeg stvaralaštva, maškare i male maškare, zatim razne sportske turnire, utrku s vozićima, a tu je Punk Rock Wood festival.

Mala škola izviđača održat će se u suradnji s Odredom izviđača "Istra" iz Pule, koji će mladim Supetarcima pokazati osnove orijentacije u prirodi, korištenje osnovne izviđačke opreme, postavljanje šatora i slično. Na informatičkim radionicama polaznici će se upoznavati s korištenjem računala i Interneta, ali i programiranja u Pytonu koje će voditi Ante Breščić i Filip Turčinović. Naravno Klub mladih Sveti Petar u Šumi sudjelovat će u organizaciji i provođenju festivala s Klobasicom u EU i Petrove. Predstavljeni su program podržali svi vijećnici uz želje za uspješnim radom Kluba mladih.

Pitanja vijećnika

Otavio Pamić podsjetio je kako su Hrvatske željeznice zatvorile neke pružne prijelaze, a da ljudima nisu osigurale alternativne prijelaze. Stoga mnogi sada koriste poljske putove kako bi prešli prugu, izlažući se pri tomu velikoj opasnosti. Karin Jurman ukazala je na nužnost gradnje nogostupa uz cestu od pružnog prijelaza do škole. Pamiću je načelnik Bratulić odgovorio kako će pitanje o pružnim prijelazima uputiti Hrvatskim željeznicama, a o nogostupu se već razgovara sa Županijskom upravom za ceste u čijoj je nadležnosti ova cesta.

-  Do tada da se barem zaravan uz cestu posipa tucanikom, jer sada kad je vlažno, ali i kada je trava visoka, djeca radije hodaju po cesti nego uz nju, primijetila je Jurman.

(M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter