Bogat program istarskih muzeja


Međunarodna manifestacija Noć muzeja održat će se u petak diljem Hrvatske, a u Istri su se toj manifestaciji pridružile muzejske institucije u Puli, Rovinju, Novigradu, Poreču, Buzetu i Umagu.

Pulski Arheološki muzej Istre svoja vrata otvara u 18 sati kada će biti organizirana vodstva postavom muzeja. U isto vrijeme u Lapidariju muzeja bit će održan koncert klasične glazbe, a u 19.30 u Augustovom hramu otvara se izložba autorice dr. Kristine Mihovilić "Tajna groba". U 20 sati je u pulskom Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca na rasporedu izložba crteža Pietra Nobilea, a u 21.30 u amfiteatru je jazz koncert.

Prvi se put u manifestaciju uključuje i Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, i to na dvije lokacije: u 18 sati je u spomen-sobi Mije Mirkovića osigurano stručno vođenje kroz ostavštinu Eduarda Čalića, dok se u Spomen-sobi skladatelja Antonija Smareglie, u 19 sati predstavlja prijevod knjige Paola Petronija "Antonio Smareglia: život i skladateljski opus". Pola sata kasnije, u 19.30 sati u istom prostoru je na rasporedu glazbeni program iz opusa A. Smareglie, u suradnji s Odjelom za glazbu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

U Povijesnom i pomorskom muzeju Istre na pulskom Kaštelu u 18.30 bit će moguće pogledati izložbu fotografija "Lica iz prošlosti Krnice kroz objektiv Antona Škabića". U organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti Istre u 18 sati bit će moguće pogledati ambijentalnu videoinstalacija Silva Šarića "Crna slika" u bivšem kinu Beograd te videoprojekciju na zvoniku katedrale na Trgu sv. Tome, autora Alena Floričića, dok je od 21 sat u staroj tiskari na raspredu prva izložba fundusa Muzeja suvremene Istre. Od 21 sat nadalje u istom prostoru je DJ party.

Zavičajni muzej grada Rovinja se također pridružuje Noći muzeja. Za tu će se prigodu posjetiteljima širom otvoriti muzejska vrata i predstaviti sve ono što rovinjski hram kulture krije u svojim njedrima. Posebnost ove noći, koja će se odvijati od 18 do 24 sata leži u tome, što će pored kustosa o eksponatima govoriti i lokalni prijatelji muzeja, dakle Rovinjci koji će iz svoje perspektive kao i povijesnih sličica, priča i razgovora tumačiti povijest i razvoj grada.

Odnosi se to posebno na veliki rovinjski projekt pod nazivom "Kuhinja none Fume". Osim te izložbe, posjetitelji Noći muzeja imat će prigodu pogledati i izložbu i čuti priču o obitelji Hueterott, potom o Alexanderu Kicheru, zbirku starih majstora, istarske slikare XX stoljeća te naposljetku i priču o restauraciji amfora.

Zanimljivost ove posebne Noći je i u tome što je Muzej, pripremajući se za nju, organizirao i specijalne radionice. Naime, dvadesetak članova Udruge umirovljenika Rovinj, nakon što su se teorijski upoznali s nekim zanimljivim lokalitetima za sve posjetitelje pripremit će i kolače po starinskim receptima preuzetim s izložbe "Kuhinja none Fiume".

Zavičajni muzej Poreštine se po prvi put pridružuje ovoj međunarodnoj manifestaciji. Program u porečkom muzeju počinje u 16 sati dječjom radionicom izrade lampiona "I bi svjetlo", čiji će rezultati biti predstavljeni na izložbi otvorenoj dva sata kasnije. Tada se otvara i "Izlog baštine", izložba pod nazivom Lux Parentina na kojoj će biti predstavljena rasvjetna tijela iz muzejskog fundusa.

U 19 sati počinje lov na skriveno blago po porečkim ulicama u koji sudionici kreću opremljeni samo bakljama. Paralelno održava i izložba fotografska baština - fototeka Polesini i porečka filmska baština izbor filmova s temom Poreča. Od 22 sata počinje koncert Kashmir acoustic dua, te druženje uz kolače, kavu čaj i kuhano vino.

Novigradski Muzej Lapidarium uključuje se u popularnu akciju Hrvatskog muzejskog društva četvrtu godinu za redom programom prilagođenim posjetiteljima različitih uzrasta i interesa. Noć muzeja se za najmlađe otvara potragom za blagom u starogradskoj jezgri, a okupljanje je u atriju Muzeja u 18 sati. Natjecanje parova u slaganju puzzlea s ilustracijama iz muzejskih slikovnica počinje sat kasnije.

Odrasle će zaintrigirati "Mirroring (Zrcaljenje)" - fotografski i grafički radovi s tradicionalnim motivima u zbirci moderne i suvremene umjetnosti - portretima, autoportretima i ljudskim figurama autora Stanka Abadžića, Angela Bošca, Vladimira Birgusa, Petara Dabca, Mauricija Ferlina, Stanislava Habjana i Danijela Žeželja, Milivoja Mijošeka, Draga Orlića i Renata Percana, Josipa Vanište…

Izložba se otvara u 18 sati, moguće ju je razgledati uz stručno vodstvo, kao i stalni postav Muzeja - zbirku vrijednih kamenih spomenika iz razdoblja od 1. do 15 stoljeća, a uključuje originalnu nagradnu igru. Posjetitelji će do 20 sati moći ispuniti kupone čije će izvlačenje odrediti dobitnika live - portretiranja u Lapidariumu, s potpisom novigradskog umjetnika i karikaturista Stelija Pauletića.

Lapidarium se u 20.30 sati pretvara u sugestivan Music box (glazbenu kutiju) u kojemu će najprije nastupiti pazinska etno grupa Veja, a potom na pozornicu stupa porečka rock grupa Kultura. Osim izbora iz Porinom nagrađenog albuma "Ogledalo" iz 1998. godine i CD-a "Vožnja" iz 2000, glazbenici čije su ponovno okupljanje priželjkivali mnogi, predstaviti će i pjesme za njihov novi album koji će izaći 2014.

Zavičajni muzej Buzet vrata otvara u 18 sati, a osim stalnog postava posjetitelji će uživati i u otvorenju izložbe "Zbirka oružja iz ostavštine Mira Blažinčića". U 19 sati je na redu projekcija edukativnih filmova iz kolekcije Mira Petohleba, dok će u 20 sati Error Band održati koncert. U 21 sat bit će upriličeno otvorenje izložbe "Maskirani papir" akademske slikarice Sare Bačić, dok će sat kasnije biti projicirane "Stare razglednice Buzeštine". Buzetski program završava u 23 sata s koncertom The Acoustic trija.

Muzej grada Umaga s početkom u 19 organizira druženje građana uz radionice, društvene igre, predavanja i priče o povijesti ovog kraja. Program će se odvijati u Multimedijalnom centru Pučkog otvorenog učilišta, jer se muzejska zgrada obnavlja. Sve počinje pletenjem ribarskih mreža, što će zainteresirane učiti ribari Ottavio Visintin i Diego Makovac. Igrat će se igre briškula i mora, a od 20 sati djelatnice Muzeja vodit će posjetitelje po izložbi "Savudrija - putovanje u prošlost".

Nakon toga predstavit će se novi projekti "Život s morem - materijalna i nematerijalna baština ribarstva i plovidbe u umaškom akvatoriju", te savudrijska batana i gure, svjetionik, podmorski arheološki lokaliteti, najstariji brod na Jadranu pronađen u uvali Zambratija…

Priču o savudrijskoj batani ispričat će Silvano Pelizzon i Danilo Latin, da bi nakon toga uslijedila projekcija videa o povijesnoj regati "Regata storica di Venezia" na kojoj sudjeluju i Umažani. (B. V./N. O. R./V. H./ T. K./ K. F)


Podijeli: Facebook Twiter