Bogat program dječjeg stvaralaštva

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Današnjim programom u Mornaričkom parku započet će obilježavanje Dječjeg tjedna u Puli koji završava u subotu navečer. Društvo Naša djeca i ove je godine ponudilo bogat program iz područja dječjeg stvaralaštva, koji realiziraju u suradnji s dječjim vrtićima, osnovnim školama, dječjim domovima, Općom bolnicom Pula, Gradom Pula i Istarskom županijom.

Ljubav djeci prije svega

Danas u 10.30 sati okupit će se tako djeca u Mornaričkom parku, s ciljem obilježavanja Međunarodnog dana djeteta i Dječjeg tjedna, gdje će za njih biti izvedena lutkarsko-glumačka predstava "Zaljubljeni Pipo" u izvedbi članova teatra Naranča. Predstava je namijenjena djeci vrtića i nižih razreda osnovne škole u trajanju od 30-ak min, a kroz zajedničko druženje i igru šalje se poruka "Ljubav djeci prije svega!". Nakon toga uslijedit će zajedničko puštanje balona djece i gradonačelnika Borisa Miletića.

U utorak i srijedu će se, pak, za predškolce i osnovnoškolce, s početkom u 8.15, 9.30 i 10.45 sati, u velikoj dvorani Dječjeg kreativnog centra, održati lutkarska predstava "Dobro se dobrim vraća" u izvedbi Produkcije Z iz Splita. Srijeda, u podne, je rezervirana i za posjet Dječjeg odjela pulske bolnice. U okviru programa Saveza DND-a Hrvatske "Za osmijeh djeteta u bolnici" dječji odjel posjetiti će predstavnici DND-a, Grada Pule i Istarske županije, te donirati didaktički materijal za Veselu igraonicu na odjelu. I ove će se godine u program priključiti učenici Osnovne škole Vidikovac koja će prigodnim programom uveseliti male bolesnike. Povodom Dječjeg tjedna mališane na odjelu Pedijatrije će posjetiti i glumci teatra Naranča s prigodnim programom. Uslijedit će i posjet rodilištu, a DND je iz proračunskih sredstava Grada i Županije namijenjenih ovoj akciji kupilo 30 stolica za pedijatrijsku polikliniku te kolica za prematanje beba za Odjel ginekologije i porodništva. Usto će se svaka rodilja darivati ružom.

Ples i vježba na Forumu

U petak, na inicijativu Udruge privatnih vrtića Istarske županije, po prvi puta će se na Forumu od 10 sati organizirati ples i vježbanje uz stručno vodstvo. Plesu i vježbanje uz poznate dječje skladbe za cilj imaju što češći boravak djece na zraku.

Završnica obilježavanja Dječjeg tjedna bit će u subotu navečer u Disco Clubu Uljanik, gdje će se za učenike sedmih i osmih razreda organizirati 7. humanitarna čajanka. Kao i prijašnjih godina i ove su godine sva događanja u Dječjem tjednu za svu djecu potpuno besplatna. Izuzetak je, dakako, humanitarna čajanka gdje ulaznica iznosi simboličnih deset kuna, a sredstva prikupljena na čajanci bit će usmjerena u humanitarne svrhe.

Besplatan prijevoz za djecu

U suradnji s Pulaprometom u Dječjem tjednu za svu djecu osiguran je i besplatan javni gradski prijevoz na redovnim linijama.

Brojni programi za mališane i diljem Istre

Nakon što su prošle subote na Trgu slobode javnim nastupom djece obilježili Dan igre i Europski dan jezika, iz porečkog Društva Naša djeca pozivaju sugrađane da čitav sljedeći tjedan zajedno s njima posvete djeci.

- Od ponedjeljka 5. do nedjelje 11. listopada traje Dječji tjedan, tradicionalna godišnja akcija posvećena djeci, koja se ove godine provodi pod motom "Ljubav djeci prije svega!" s posebnim apelom na odrasle da imaju u vidu prijedloge djece o stvarima koje ih se tiču, poručuju iz porečkog DND-a. Navode kako su ciljevi Dječjeg tjedna utvrđeni još prije više od tri desetljeća te su i danas isti, a to su usmjeravanje pažnje javnosti na ostvarivanje prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu.

Obiteljska biciklijada

S obzirom da je u ponedjeljak najavljeno ružno vrijeme aktivnosti će se održati u srijedu i četvrtak. U srijedu porečkom DND-u u goste tako dolazi grupa DND-ovaca iz Bakra koja će zajedno s porečkom djecom na Trgu slobode izvesti program sačinjen od scenskih igara i recitacija. Bit će to prilika za male porečke i bakarske glumce da se još jednom okušaju na javnoj sceni. U četvrtak između 10 i 11 sati na Trgu slobode okupit će se roditelji i djeca na zajedničko igranje pod motom "Neka odrastanje bude dječja igra". U četvrtak u poslijepodnevnim satima u prostoru DND-a na Trgu kneza Branimira 2 udruga Roda ponovit će Malu školu dojenja za mlade roditelje i one koji će to tek postati.

Obilježavajući Međunarodni dan djeteta i  početak Dječjeg tjedna , u ponedjeljak će se učenici područnih škola Vrh i Roč te polaznici Dječjeg vrtića "Grdelin" sastati sa gradonačelnikom. U utorak u Narodnom domu u 9 sati za djecu iz vrtića i učenike područnih škola, a u 10.30 sati za učenike nižih razreda matične škole, Kazalište Smješko izvest će kazališnu predstavu za djecu "Ježeva kućica". U srijedu završava akcija Moj prijatelj dijete izbjeglica, u kojoj će se sakupljati hrana i higijenski pribor za djecu koja su morala izbjeći iz svojih domova. U četvrtak je na rasporedu vesela obiteljska biciklijada prilagođena predškolcima i osnovnoškolskom uzrastu, od najmlađih do najstarijih učenika. Pozivaju se mame i tate, nonići, rođaci i susjedi da se pridruže i da svi zajedno provedu ugodno prijepodne na biciklima. U slučaju kiše biciklijada se otkazuje.

Veseli sendviči

Obilježavanje Dječjeg tjedna odvija se u vrtiću i svim školama u jutarnjim satima kroz različite aktivnosti: izradom tematskih plakata, sportskim igrama, glazbenim radionicama, jesenskim šetnjama, zajedničkim izletima roditelja i djece literarnim i likovnim radovima. U poslijepodnevnim satima u matičnoj školi održat će se nekoliko radionica; Pletionica- voditelji Mirjana Krbavčić i Zdravka Teklić, Minute razonode - voditelj Meri Višić, Veseli sendviči- voditelji Tea Marmilić i Lena Vodopija, Zumbalica - voditelj Elena Rabak Štroligo i Filmske projekcije - voditelji Željka Marinković i Nebojša Letić.

Sadržaje Dječjeg tjedna organizira Društvo Naša djeca Buzet. Suorganizatori su OŠ "Vazmoslav Gržalja", Dječji vrtić "Grdelin", Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda", Planinarsko društvo, Biciklistički klub, Crveni križ i Grad Buzet (B. PETROVIĆ, G. ČALIĆ ŠVERKO, G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter