Bogat program 31. Tjedna suvremenog plesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Međunarodni festival 31. Tjedan suvremenog plesa, koji će se održati od 28. svibnja do 7. lipnja u Zagrebu, Rijeci i Karlovcu, ove godine donosi tridesetak predstava u kojima sudjeluje više od dvjesto domaćih i inozemnih plesača, a posvećen je propitivanju uloge plesa kao snažnog alata za promicanje jednakosti i rušenja granica stereotipa.

"Tema festivala sastoji se u propitivanju vječne preokupacije svih umjetnika, a posebice plesača, o tome koja je uloga umjetnosti, odnosno plesa u društvu danas", kazala je umjetnička voditeljica programa Mirna Žagar na konferenciji za novinare u Zagrebačkom plesnom centru (ZPC).

"Na drugoj razini, imat ćemo se više puta priliku susresti s promišljanjem koncepta drugog i drugačijeg, ne samo tijela, pristupa, tehnologija i tehnika izvođenja i plesanja, već i drugačijih perspektiva", dodala je Žagar. Najveći se dio programa odvija u Zagrebu, dio u Rijeci, a jedna predstava gostuje u Karlovcu.

Centralna lokacija festivala u Zagrebu će biti Zagrebački plesni centar (ZPC) u Ilici, a ostale su lokacije Hrvatsko narodno kazalište (HNK), Muzej suvremene umjetnosti (MSU), Galerija Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) i Teatar &TD. Festival počinje u srijedu 28. svibnja u ZPC-u premijerom predstave Studija za suvremeni ples "Pokret-ač" koreografkinje Aleksandre Janeve Imfeld. U sklopu festivala s premijernim će naslovom nastupiti i Zagrebački plesni ansambl koji će u ZKM-u izvesti predstavu "Rekvijem za Z." u koreografiji Snježane Abramović Milković.

No, kao jedan od vrhunaca programa organizatori najavljuju gostovanje legendarne britanske skupine Candoco Dance Company iz Londona. Pioniri plesne inkluzije osoba sa i bez invaliditeta u Zagreb dolaze treći put, a u HNK-u će izvesti predstave "Set and Reset/Reset" i "Notturnino". Zagrebačka će nacionalna kazališna kuća biti domaćin još dviju velikih svjetski afirmiranih plesnih kompanija - ansambl iz Izraela Batsheva Dance Company dolazi s predstavom "Max" koreografa Ohada Naharina, a belgijska skupina Ultima Vez i koreograf Wim Vandekeybuys gostuju u Zagrebu prvi put, s predstavom "What the Body Does Not Remember".

Prvi put u Zagreb dolaze i Impure Company i Iranac Hooman Sharifi, koji živi i radi u Norveškoj, a široku paletu plesnih izričaja koji će biti predstavljeni na festivalu dopunit će i radovi mladog španjolskog koreografa Sharona Fridmana, bivšeg prvaka pariške opere Pedra Pauwelsa, Škota Billyja Cowieja, te drugih. Osim poznatih autora i skupina, festival ove godine predstavlja i neke nove projekte, poput relativno nove hrvatske skupine Integrirani kolektiv za istraživanje pokreta (IMRC). IMRC integrira plesače s invaliditetom u suvremeno-plesne programe a premijerno će izvesti svoju predstavu "Magnolia (ili prkos) & From Body to Body".

Riječki dio programa najavio je njegov koordinator Žak Valenta koji je istaknuo kako, iako je program ove godine relativno skroman, donosi u Filodrammatici na riječkom Korzu nekoliko predstava istaknutih plesnih skupina i talentiranih mladih umjetnika, a održat će se i Dan posvećen osobama s invaliditetom. Festival od ove godine pokreće suradnju s programom Queer Zagreba, koji na Tjedan dovodi nizozemske koreografe Mor Shanija te Jana Martensa s četiri predstave. "Sve ih veže ideja izdržljivosti tijela i emocije, želje za zajedništvom i želje za neodustajanjem od bivanja zajedno na svakoj razini ? i pojedinca i društva", kazao je umjetnički direktor Queer Zagreba Zvonimir Dobrović.

Tjedan suvremenog plesa domaćin je i dva EU projekta, "Unlimited Access" i "Beyond Front", a organizatori najavljuju i bogat popratni program radionica i plesnjaka, a održat će se i jedan okrugli stol, te kritički parkour pod nazivom "Vole li mediji ples? ". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter