Bogat kulturni petak u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski kulturni život u petak je uistinu bio vrijedan življenja na jugu istarskog poluotoka. Nakon podnevnog otvorenja 17. sajma knjige u Puli te odlicnih sajamskih programa, vecer je protekla u znaku kazališne i likovne umjetnosti. Naime, na daskama Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula odigrana je predstava "Leksikon YU mitologije" redatelja i koautora teksta Olivera Frljica, a tijekom veceri otvorene su cak tri izložbe domacih likovnih umjetnika.

U galeriji Aneks predstavio se sve poznatiji pulski fotograf egipatskog podrijetla Hassan Abdelghani, serijom fotografija "From a distance".

Njegov slikarski kolega Robert Pauletta velikom izložbom "Nebo" predstavio je svoja najnovija umjetnicka promišljanja.

Za razliku od Abdelghanija, koji je na Mornarickom groblju fotografirajuci pokojna lica ponovno oživio neke davno zaboravljene sugradane, Robert Pauletta u ambijentalnoj izložbi, jedinstvenoj cjelini izloženoj u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre odnosno stare tiskare propitkuje kontrast amoralne sadašnjosti i nebeskog blaženstva.

Posljednja izložba, ona Bojana Šumonje pod nazivom "Superheroes", otvorena u galeriji Makina na Kapitolinskom trgu, još jednom je predstavila Šumonju kao nadahnutog ilustratora osobne nadrealne poetike u kojima se osim prepoznatljivih ovaca velikih formata od sada nalaze i superheroji iz americkih stripova i animiranih filmova.

Uglavnom, pulska kulturna atmosfera u petak navecer bila je još jedan pokazatelj da u Istri postoji kriticna masa koju itekako zanima kultura svih žanrovskih i stilskih odrednica te da centar grada u slucaju pomno organiziranih kulturnih manifestacija doista nalikuje maloj srednjoeuropskoj metropoli. (Vedran ŠILIPETAR)


Podijeli: Facebook Twiter