Bogat koncert u spomen na Smaregliu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prava je šteta, dakako ne za stotinjak pretežito starijih ljudi, upucenih i educiranih ljubitelja glazbe, što se subotnjem besplatnom, a bogatom koncertu u pulskom kazalištu, održanom u cast velikog skladatelja Antonija Smareglie, nije odazvalo više Puljana.

Da je samo bilo cuti fantastican vrhunac, kada je nacionalna operna prvakinja Olga Šober zajedno s mladim kolegom tenorom Ivanom Kruljcem te mješovitim zborom KUD-a Lino Mariani i uz odlicni Puhacki orkestar pod ravnanjem Branka Okmace otpjevala Verdijev "Il Brindisi" iz opere "Traviata"!

Najvece zasluge idu KUD-u Lino Mariani, organizatoru koncerta u cast 158. obljetnice skladateljeva rodenja - Smareglia se rodio tocno na dan grada, 5. svibnja 1854. godine u Puli.



Koliko je te veceri bilo gromke radosti! Pretežito je izvoden Smareglin opus, od nježne i tužne do dominantno vedre glazbe, a nastupali su muški i mješoviti zbor "Marianija" na celu s dirigentom Edijem Svichom (ovaj zbor u sklopu Zajednice Talijana u Puli postoji zadivljujucih 65 godina, od 1947.!), zatim gosti iz Milana i Rijeke, sjajne sopranistice Ingrid Haller, Jasna Kovacevic-Zucchi i Olga Šober, tenor Ivan Kruljac, profinjena pulska flautistica Samanta Stell, jedinstveni Puhacki orkestar grada Pule, sve do suverenih, a dobrocudnih dirigenata Branka Okmace i Ante Dobronica te mile, drage, ali i sjajno organizirane i radu posvecene folklorne skupine ZT-a iz Vodnjana.

Koncert je svojom prisutnošcu uvelicala unuka maestra Adua Luciana Rigotti Smareglia, a u ime Grada publici se biranim rijecima obratio dogradonacelnik Fabrizio Radin.

Od mirnog uvoda - Smaregline "Serenate di primavera" koju je, uz klavirsku pratnju Okmace, sugestivno i suptilno odsvirala solistica na flauti Samanta Stell - preko odlicnog, smirenog i istodobno razigranog Sandra Perocevica na kontrabasu, koji je pratio Jasnu Kovacevic-Zucchi u izvedbi Verdijeve "La vergine degli angeli" iz opere "La forza del destino", kako je koncert odmicao, sve je bilo vedrije i veselije.

Ne smije se u tom smislu preskociti tri razigrana Smereglina komada "Nell'onde chiare", "Ruba ai fior" i "Una mesta sospirando", u vokalnoj izvedbi Ingrid Haller i uz klavirsku pratnju Roberta Hallera.

Središnji dio koncerta pripao je Smareglinoj "Istarskoj svadbi", gdje je osim silno sugestivne Olge Šober u ariji "Qual presagio funesto", publiku razgalila folklorna, vokalno-plesna grupa vodnjanskog ZT-a.

Finiš je, kako i dolikuje odlicnom koncertu, bio radostan i himnican: Gotovcevog "Eru s onoga svijeta" oživio je s puno kontrolirane force mješoviti zbor "Marianija" i Puhacki orkestar grada Pule pod ravnanjem Ante Dobronica, da bi 90-minutno glazbeno druženje završilo skladbom "Inno all'Istria" (Decleva-Giorgieri) u izvedbi muškog zbora "Marianija" i Puhackog orkestra, koji "skriva" sjajne individualce, glazbenike, umjetnike, entuzijaste.

No, necemo o imenima, da ne zakinemo sve ostale. Ne bi bilo fer.


Podijeli: Facebook Twiter