Bog vina stoluje u Bujama

Gaženjem grožđa počinje proizvodnja mištele
Gaženjem grožđa počinje proizvodnja mištele

Dani grožđa, jedna od najstarijih pučkih slavlja u Istri, ove će godine biti ispunjeni raznolikim i bogatim sadržajima. Tradicija bujske fešte je zaista bogata. Kao službeni početak označava se 1905. godina kada je izgrađen vinarski podrum u Bujama. Inače, u pučkoj tradiciji ovom se feštom obilježavao početak berbe grožđa i ubiranja drugih plodova, prikupljanja ljetine.

Službeni dio programa počeo je već jučer natjecanjem u pripremanju kolača od grožđa u konobi Borik, u popularnoj bujskoj Rupi.

Folkloraši i limenjaci

Danas u jutarnjim satima učenici bujskih osnovnih škola kreću u pohod po bujskim vinorodnim brežuljcima, dok će se drugi, vičniji slikarstvu, natjecati tko će ljepše predstaviti svoj grad. Slijede sportska natjecanja, a u večernjim će satima mnogi u pratnji limene glazbe ZT Buje krenuti po Bujama od podruma do podruma, od kantine do kantine gdje će ih domaćini počastiti svojim vinom i kolačima. Limena glazba nastavit će svirati i po završetku obilaska kantina. Glazbeni dio programa u petak na Trgu slobode otvaraju folkloraši iz Estonije i Finske, uz domaću vokalnu skupinu Romansa, dok će na glavnom bujskom trgu u središtu grada svirati Acoustic wave i Uptown gang.

Subotnji program počinje otvaranjem gospodarskog sajma na kojemu će se svojim proizvodima, poljoprivrednim najviše, predstaviti tridesetak proizvođača s istarskog i drugih područja. Sajam će trajati sve dane te manifestacije.

Nakon balinjerade niz Ulicu 1. svibnja i šaljivih igara, u večernjim će satima zabavni i glazbeni dio početi Tara  & Timetravelers, a nešto kasnije fešta se nastavlja uz Zabranjeno pušenje. Za one koje takva glazba ne zanima, na Trgu slobode će moći uživati u zabavnom programu uz goste iz Italije, mješoviti zbor “Jubilate” iz grada Conselve i domaći Bukaleta bend.

Besplatni autobusi

Središnji dio proslave i pučke fešte je u nedjelju. Nakon niza sportski i zabavnih sadržaja, popodne će bujski Trg J. B. Tita biti pretvoren u Bakhov dvor. U dvoru boga vina opet će lijepe djevojke gaziti grožđe kako bi se napravilo specifično bujsko vino mištela. Grožđe će stići u povorci u kojoj će biti djeca iz vrtića i škola, te alegorijska kola kojima će se prikazati tradicijski način berbe i prerade grožđa i podsjetiti na nekadašnje radove u poljima. Slijedi prodaja u humanitarne svrhe velike krostate od 2016 bobica grožđa koju će i ove godine pripremiti poznata slastičarka Dragica Lukin, a zatim i velika tombola koja na glavnom trgu okupi na tisuće posjetitelja. Njih će zabavljati miss Hrvatske Angelica Zacchigna kojoj se pridružuje i Bujež Bernard Udovičić, dok je za večernju zabavu zadužen The Night Express koji će glazbom zaključiti 111. izdanje velike bujske pučke fešte.

Organizatori su mislili i na posljedice feštanja, pa su omogućili besplatni prijevoz autobusima iz Umaga, Petrovije, Juricana te Novigrada i Brtonigle. Autobusi će u oba smjera prometovati u dane fešte sve do četiri sata ujutro. (L. JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter