"Bog funka" otvorio Rovinj Music Festival


Uvijek netko da ne napišem što, kada je u pitanju Rovinj Music Festival. Eto, ovog se puta i nebo urotilo protiv organizatora pa im je prvog festivalskog dana/večeri na zemlju poslao kišu. I to u ogromnim količinama. Uz to, temperatura je tako jako opala, da su samo najveći fanovi (opet i namjerno neću upotrijebiti drugu riječ) nosove promili iz toplih stanova te zakoračili u prostor Valdibore, na kojem je i ispod šatora, dobar dio večeri glavnu riječ vodio Petar Čurić, glavni i odgovorni maestro u rovinjskoj Školi bubnjeva.

On je naime, poimenično pozivao i predstavljao sve učenike prve bubnjarske škole u Istri- Škole bubnjeva Rovinj, te svakom od učenika, a riječ je o njih pedesetak, koji su proteklih mjeseci vrijedno vježbali, dao šansu za prvo javno predstavljanje na sceni odličnog Rovinj Music Festivala.

A bilo je bogme što i za čuti jer bubnjali su, kako to lijepo narod veli, oni od sedam do sedamdeset i sedam ljeta. I oni više, i oni manje poznati kao i oni koji će tek zabubnjati. A da sve zvuči baš onako kako i treba, posebno valja pohvaliti i prateći  "RMF band", sastavljen od ponajboljih rovinjskih i istarskih glazbenika (vele mi da je takvo zajedništvo među glazbenicima posljednji put postignuto 70tih godina prošlog stoljeća), kao što su kao što su Marko Kalčić (Svadbas, Ruiz), Renato Orbanić (LeMond, Fairplay), Dino Bodetić (Three Stupid Dogs, Boris Novković), Dino Kalčić (Barbari, Gustafi), prof. Giorgio Sugar, Morris Drandić, Eligio Bosazzi, Zoran Bjelopetrović, Nereo Pastrovicchio i mnogi drugi, s kojima su novopečeni bubnjari zvučali uigrano i baš kao s televizije.

Drugi dio večeri, i to ne zato jer je bio odijeljen od prve, već zato što je uslijedio nakon gotovo trosatnog domaćeg bubnjanja, bio je u znaku Piera Foschija, globalno poznatog kao talijanskog Boga funka i bubnjara jednog od najvećih svjetskih hitova poput  

"Penso positivo" i "L'ombellico dell' mondo" (Jovanotti) te nekoliko albuma megazvijezde Laure Pausini. Valja istaknuti i da je Foschi, u Rovinj došao na poziv svog prijatelja a našeg poznatog akademskog glazbenika i udaraljkaša Petra Ćurića, inače i direktora Croatia Drum Campa, ne bi li zajedno upriličiti završni koncert Škole bubnjeva Rovinj. A nastup Foschija + banda, na scenu je donio zvuke dobro poznatih pjesma "Mana Mana", "Symphony", "No No No", "Penso Positivo" i "Lombellicio Del Mondo". No, usprkos činjenici da je Foschi svirao pred relativno malim brojem poklonika u odnosu na ono što glazbenik zaslužuje i što se iz prve ruke u Rovinju moglo doživjeti, glazbene profesionalce i uvaženog gosta ništa nije moglo smesti. Čak što više, Foschi je izrazio svoju želju da u Rovinju, očaran gostoljubivošću i talentiranošću domaćina, ostane. Ili barem kupi kuću i privremeno i povremeno (o)stane.

Današnja večer (ponedjeljak) rezerviran je za nastup prošlogodišnjih pobjednika- labinski hard rock/hip hop We Stand United i "zvijezda koje nikako da potamne"- Psihomodo Pop.  Naime, osebujni Davor Gobac i ostatak ekipe prodrmat će publiku izvodeći neke od aktualnih pjesama s albuma "Ćiribu Ćiriba", ali i stare hitove poput Fride ili Natrag u garažu. Nakon njih, pozornicom će iza 23.30 sati zagospodariti demo bendovi - "Garage in July" i "OvRHa" koji se bore za titulu pobjednika 6. RMF-a, odnosno novčanu nagradu od pet tisuća kuna. (N. O. RADIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter