Bog bira, pa i takve kakav sam ja


Funtanjanski župnik Ivan Butković proslavio je u nedjelju, 10. srpnja, 30. obljetnicu misništva. Na misi zahvalnici u župnoj crkvi Sv. Bernarda okupili su se brojni vjernici i gosti, slavljenika su darivali, a misno slavlje uveličao župski pjevački zbor, koji je na kraju mise, kako i priliči, zajedno s prisutnima, zapjevao "Tebe Boga hvalimo".

- Svećenik je pozvan iz naroda za narod, Bog ničim nije uvjetovan. Svećeništvo je izabranje i poslanje. Pitao sam se zašto je mene izabrao, najgorega među petero braće. Je li i kod tebe to slučaj, Ivice, obratio se slavljeniku propovjednik, vlč. Vladimir Brizić, župni vikar u Poreču.

Slavljenik je zahvalio Bogu, koji ga je izabrao, i pokojnim roditeljima,koji su mu darovali život i odgoj.

- Bog izabire, pa i takve kakav sam ja. Nisam svetac, nisam isposnik, nastojim služiti narodu kako najbolje znam i umijem. Hvala svima, rekao je vlč. Butković.

Bilo je dirljivo kada je pjevač Davor Terzić, skladatelj i tekstopisac, u pratnji gitare zapjevao „Tako si tiho ušao, blago dodirnuo, život moj promijenio“. Vlč. Ivan Butković je za svećenika zaređen u Puli, 29. lipnja 1986. Rođen je u Puli 1959. godine, završio je Školu učenika u privredi, bogosloviju na Teologiji u Rijeci, gdje je diplomirao akademske godine 1985./86. Dvanaest godina službovao je na Labinštini (Marcilnica i Raša), od 1998. upravljao je  župama Funtana i Fuškulin, 2001. preuzeo je župu Žbandaj, 2008. odlazi u Višnjan (Bačva), a 2011. u Štinjan, te se ponovno vraća u Funtanu godinu dana kasnije. Svugdje gdje je bio na službi, velečasni Ivica bio je omiljen, pogotovo ga vole mladi. Ivica izuzetno voli motore i glazbu, pa je i na svečanom ručku kod prijatelja Marija Fabrisa neumorno svirao i pjevao. (R. BURŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter