Boeing se srušio u ruskom gradu Kazanu, 50 mrtvih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zrakoplov Boeing 737 srušio se u nedjelju pri slijetanju u ruskom gradu Kazanu pri čemu je poginulo svih 50 ljudi koji su bili u njemu, reklo je rusko ministarstvo izvanrednih stanja.

Boeing 737 na letu iz Moskve pokušao je drugi put sletjeti u zračnu luku i eksplodirao je pri udaru pri čemu je poginulo svih 44 putnika i šest članova posade.

Zrakoplov je letio za regionalnog zračnog prijevoznika Tatarstan, rekla je glasnogovornica ministarstva. Kazan je glavni grad ruske republike Tatarstan koja se nalazi oko 800 km istočno od Moskve.

Nesreća Boeinga 737 u nedjelju u ruskom gradu Kazanu ponovno je upozorila je na slabe sigurnosne standarde regionalnih zračnih prijevoznika u unutarnjem zračnom prometu Ruske Federacije.

Među poginulima je sin predsjednika naftom bogate ruske republike Tatarstan i regionlani čelnik obavještajne službe FSB.

Zrakoplov regionalnog zračnog prijevoznika Tatarstan srušio se kada je pokušao odustati do slijetanja kako bi ponovio pokušaj. Boeing na letu U363 uzletio je iz moskovske zračne luke Domodedovo u 18.25 sati po lokalnom vremenu, a srušio se samo sat vremena kasnije, rekli su dužnosnici službi za izvanredna stanja. Unajmljeni Boeing bio je 23 godine star.

Iznad kazanske zračne luke puhali su snažni vjetrovi, a po lokalnim izvješćima Boeing je brzo počeo gubiti visinu a njegovi su spremnici s gorivom eksplodirali odmah po udaru.

Letovi iz zračne luke obustavljne su do sredine ponedjeljka.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev nesreću je nazvao "zastrašujućom tragedijom" i izrazio sućut obiteljima žrtava.

Među poginulima u nesreći je bio sin predsjednika Tatarstana Rustana Minikhanova, Irek, kao i čelnik regionalne Savezne sigurnosne službe (FSB) Alexander Antonov, po popisu putnika čiju su autentičnost potvrdile lokalne vlasti.

Rusija i bivše sovjetske republike zajedno imaju jednu od najlošijih statistika sigurnosti zračnog prometa, s ukupnom stopom nesreća gotovo tri puta većom od svjetskog prosjeka 2011. godine, po Međunarodnoj udruzi zračnih prijevoznika (IATA).

Predstavnici Boeinga nisu komentirali okolnosti nesreće, no objavili su izjavu u kojoj kažu da je "Boeing spreman pružiti tehničku pomoć istražnim tijelima u istrazi nesreće".

Zrakoplov je godinu dana ranije, 26. studenog 2012., morao prinudno sletjeti zbog problema s "tlakom u kabini" ubrzo nakon polijetanja, rečeno je agenciji Interfax iz službi sigurnosti. Tom prilikom nitko nije stradao. (Hina/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter