Boeing 777:Interpol ne vjeruje da se radi o terorizmu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Interpol ne vjeruje da je nestanak malezijskog putničkog zrakoplova posljedica terorističkog napada, rekao je u utorak njegov čelnik, a iz malezijskih vojnih izvora doznaje se da je zrakoplov posljednji put viđen u Malajskom prolazu, zapadno od Malezije. Glavni tajnik Interpola Ronald Noble također je kazao da su dvojicu Iranaca, koji su sumnjivi jer su se ukrcali u zrakoplov Malaysia Airlinesa s ukradenim putovnicama, možda prokrijumčarili trgovci ljudima.

Zrakoplov s 239 putnika i članova posade nestao je prije četiri dana, a potraga u kojoj sudjeluje deset zemalja proširena je u utorak na širi pojas Tajlandskog zaljeva i Južnokineskog mora te na Malajski prolaz zapadno od Malezije. "Što više informacija imamo, više smo skloni zaključku da to nije teroristički incident", rekao je Noble.

Dvojica Iranaca u dobi od 18 i 29 godina, koji su počeli putovanje u Dohi, zamijenili su putovnice u Kuala Lumpuru i u zrakoplov se ukrcali s ukradenom talijanskom i austrijskom putovnicom, rekao je Noble novinarima u sjedištu Interpola u Lyonu. "Znamo da su se kada su stigli u Kuala Lumpur 28. veljače ukrcali na let 370 s drukčijim identitetom, ukradenom austrijskom i talijanskom putovnicom", rekao je. Njihove putovnice nisu ukradene niti izgubljene.

U međuvremenu, malezijska vojska objavila je kako vjeruje da je nestali zrakoplov letio još više od sat vremena nakon što je nestao s radara kontrole leta, promijenio kurs i kretao se prema zapadu preko Malajskog prolaza. Malezijske vlasti prije su objavile da je let MH370 nestao oko sat vremena nakon polijetanja iz Kuala Lumpura prema Pekingu. U to je vrijeme bio na otprilike pola puta između malezijskog istočnog grada Kota Bharua i krajnjeg juga Vijetnama, na visini od oko 10.670 metara.

"Nakon Kota Bharua promijenio je kurs i spustio se niže. Stigao je do Malajskog tjesnaca", rekao je jedan visoki malezijski časnik. Malajski prolaz nalazi se uz zapadnu obalu Malezije. Malezijski tisak objavio je u utorak, pozivajući se na zapovjednika zračnih snaga Rodzalija Dauda, da je zrakoplov posljednji put na vojnom radaru detektiran u 2.40 sati ujutro u subotu, u blizini otoka Pulau Perak na sjevernom kraju Malajskog prolaza. Letio je na visini od oko 9000 metara. To se izvješće istražuje. To vrijeme je oko sat i deset minuta nakon što je zrakoplov nestao s radara kontrole leta, na pola puta između Malezije i Vijetnama. Ako vojna izvješća budu potvrđena, to bi značilo da je zrakoplov letio još oko 500 kilometara s isključenim sustavima za praćenje.

Bezuspješna potraga za malezijskim zrakoplovom, koji je nestao 8. ožujka s 239 putnika i članova posade, u utorak ulazi u četvrti dan. U veliku potragu uključeni su vojni zrakoplovi, vojni brodovi, brodice obalne straže i civilni brodovi iz deset zemalja, no njihovi napori da pronađu bilo kakav trag ostataka Boeinga 777-200EU dosad su bili uzaludni.

U međuvremenu, Kina je rasporedila deset svojih satelita koji bi trebali pomoći u potrazi. Gotovo trećina od 239 putnika i članova posade na letu MH370 iz Kuala Lumpura bili su kineski državljani. Ako se informacije o tragediji potvrde, bit će to druga najveća zrakoplovna nesreća za Kinu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter